Wang Yi: SAD bi se što ranije bezuvjetno trebale vratiti u iranski nuklearni sporazum

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi je u ponedjeljak prilikom prisustvovanja na video konferenciji ministara vanjskih poslova o iranskom nuklearnom sporazumu istaknuo kako bi se SAD trebale što ranije bezuvjetno vratiti u Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (ZSPD).

Konferenciju je ugostila Europska unija, a prisustvovali su joj Rusija, Iran, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Njemačka.

Naglašavajući kako su povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz ZSPD-a i njihov krajnji pritisak na Iran korijen uzorka skretanja iranskog nuklearnog pitanja s ispravnog smjera je Wang istaknuo kako je iranska nuklearna situacija došla do prekretne točke nakon što je novoizabrani predsjednik Joe Biden obećao ponovno pridruživanje sporazumu.

Govoreći o tome je kineski ministar vanjskih poslova predložio što raniji bezuvjetni povratak SAD-a u sporazum te ukidanje sankcija protiv Irana i pojedinaca i entiteta trećih strana.

Temeljem toga bi Iran trebao potpuno obnoviti svoje nuklearne obveze, rekao je Wang, dodajući kako Kina predlaže da strane u ZSPD-u čim je ranije moguće provedu konzultacije o tom pitanju, kako bi započele proces povratka SAD-a u sporazum.

Wang je istaknu kako su za bezrezervno pridržavanje ZSPD-a i promicanje situacije u smjeru koji očekuje međunarodna zajednica potrebna zajednička nastojanja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.