Od dolaska na dužnost nove američke administracija su Kina i SAD više puta izrazile spremnost na suradnju, a cijeli svijet također očekuje povratak kinesko-američkih odnosa na ispravan smjer. Međutim, nedavno je jedan renomirani američki think-tank institut objavio izvješće u kojem je dao sve od sebe za poticanje antagonizama između dviju zemalja i bivši američki državni tajnik Mike Pompeo je rekao kako će Bidenova diplomatska politika dovesti SAD pod kinesko zlostavljanje, a takvim potezima očito pokušavaju odgurati Kinu i SAD do kraja u konfrontaciju.

Prvo pogledajmo tzv. izvješće o „novoj strategiji prema Kini“. Izvješće je puno pogrešnih zaključaka o razvojnim ciljevima Kine i senzacionalistički opisuje „kinesku prijetnju“, postavljajući zaštitu hegemonijskog položaja SAD-a kao krajnji cilj suzbijanja Kine. Također izlaže princip i radni plan za provođenje strategije prema Kini i mentalitetom nulte sume daje prijedloge novoj američkoj administraciji.

Također je značajno to što je izvješće objavljeno na samom početku mandata nove američke administracije i očito ima namjeru preusmjeravanja američke politike prema Kini. Što više, izvješće je objavljeno anonimno. Naše pitanje je, ako je autor pisao izvješće s poštenim namjerama, zašto ga je objavio anonimno?

Autor očito nije naučio lekciju iz protekle 4 godine protukineske politike. Uzmimo trgovinu kao primjer. Prema nedavnom istraživanju Američko-kineskog poslovnog vijeća je prošli saziv američke administracije od 2018., kada je pokrenuo trgovinski rat protiv Kine, uzrokovao gubitak 245 tisuća radnih mjesta u svojoj zemlji.

Pompeo se nedavno u intervjuu još jednom pohvalio politikom suzbijanje Kine prošle administracije, govoreći kako će Bidenova diplomatska politika samo omogućiti Kini da zlostavlja SAD. No, američki internetski korisnici su razotkrili njegove zle namjere ugrožavanja kinesko-američke suradnje radi svojih interesa, komentirajući kako se Pompeo mislio kandidirati za predsjednika i pitajući se je li to šala.

U današnjem svijetu ne postoji pravi pobjednik u hladnom, oružanom, trgovinskom ili znanstvenotehnološkom ratu. Dr. Henrry Kissinger je ispravno zaključio kako prava tema kinesko-američkih odnosa nije pobjeda ili poraz, nego kontinuitet.

Zapravo, nova američka administracija je više puta izrazila spremnost za suradnju s Kinom i očekuje se kako će kinesko-američki odnosi otvoriti novu stranicu. U ovom ključnom trenutku, Kina i SAD trebaju posebno biti oprezne da zlonamjerni ljudi i glasovi ne ugroze tempo i smjer razvoja odnosa.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.