Kineski predsjednik Xi Jinping je 9. veljače na video samitu čelnika Kine i zemalja srednje i istočne Europe održao tematski govor i uputio četiri prijedloga za razvoj međusobne suradnje u okviru sustava „17+1“ te je objavio niz novih mjera. To pokazuje prijateljstvo kojim su Kina i zemlje srednje i istočne Europe zajednički nadvladale aktualne nevolje, kao i pravac podizanja međusobne praktične suradnje.

Suradnički sustav Kine i zemalja srednje i istočne Europe je osnovan 2012.. Iako je mlad, njegov ritam razvoja je privukao pozornost svijeta. Vrijednosti trgovine Kine i zemalja srednje i istočne Europe je narasla za 85%, vlakovi između Kine i Europe pokrivaju gotovo sve zemlje te regije i već prometovali su više od 30 tisuća puta, a zemlje srednje i istočne Europe su bile prve koje započele probno usklađivanje s inicijativom „Pojas i put“ i su sklopile suradničke sporazume u tom području.

Zašto suradnja 17+1? Predsjednik Xi Jinping je naveo četiri razloga. Sve se temelji na dogovoru, suradnja donosi korist svim stranama, zajednički otvoren i transparentan razvoj i rast temeljen na inovaciji. Ova iskustva su u skladu s kineskim stavovima o multirateralizma i zajedničkim interesima u međusobnoj suradnji, a uspjeh koji su donijela nije slučajan.

Borba protiv epidemije je sad najhitniji zadatak za svijet. Kina i zemlje srednje i istočne Europe su se međusobno pomagale u ovoj borbi. Kako je doznao, Srbija je od Kine već dobila milijun cjepiva te je postala zemlja s najvišom stopom cijepljenja u Europi. Mađarska također surađuje s Kinom u tom području. Premijer Mađarske Viktor Orban je rekao da voljan primiti kinesko cjepivo.

Na ovom samitu je Kina pokazala kako je voljna sa zemljama srednje i istočne Europe razmijeniti iskustva u kontroli i prevenciji epidemije i aktivno će razmatrati zahtjeve za suradnjom oko cjepiva. Češki predsjednik Miloš Zeman je rekao kako su činjenice pokazale da je Kina pravi prijatelj.

Kinesko gospodarstvo je prvo ostvarilo pozitivni rast i kineska obnova gospodarstva je povećala povjerenje zemalja srednje i istočne Europe u obnovu, a također predstavlja osnovu za produbljivanje suradnje 17+1 nakon epidemije.

Kineski predsjednik je rekao „U narednih pet godina će vrijednost uvoza iz zemalja srednje i istočne Europe premašiti 170 milijardi američkih dolara“ i „trudit ćemo se u idućih pet godina dvostruko povećati uvoz poljoprivrednih proizvoda iz tih zemalja i povećati vrijednost poljoprivredne trgovine za 50%.” Očito je kako će mjere objavljene na samitu obogatiti izbor kineskih potrošača i stvoriti ogromne trgovinske prilike za zemlje srednje i istočne Europe. Bivši zamjenik poljskog premijera Grzegorz W. Kolodko je rekao kako je optimističan oko buduće suradnje između Kine i zemalja srednje i istočne Europe nakon epidemije. To je u skladu s očekivanjima tih zemalja za jačanje suradnje s Kinom.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.