11. veljače obilježava se Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti.

Tim povodom akademik Zvonko Kusić, predsjednik Izbornog povjerenstva Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti” ističe kako se spomenuti Projekt provodi u Hrvatskoj od 2006. godine.

To je jedinstvena stipendija po kriterijima i propozicijama. Dobivaju je mlade žene do 35 godina u završnoj fazi doktorata iz prirode i znanosti ili interdisciplinarnih. Kriteriji su vrlo strogi, međunarodnog ranga. Do sada su 54 mlade znanstvenice dobile tu nagradu, a važno je da se šalje poruka društvu, da se ruše predrasude. Nagrada je vrlo ugledna, ima težinu u međunarodnoj znanstvenoj zajednici i mnoge djevojke koje su dobile tu nagradu, kasnije su postigle zavidnu karijeru – izjavio je u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska akademik Kusić.

Danas su, kaže u Hrvatskoj dvije trećine svih upisanih na fakultetima žene i 50 posto doktorata dobiju žene, međutim nisu prisutne kao voditeljice projekata na čelnim pozicijama.

U prirodnim znanostima nema glamura i spektakla, tu je samozatajan mukotrpan rad i nema brzog uspjeha. Postoje mlade djevojke koje su spremne tako raditi, iako se danas susrećemo s relativizacijom svih vrednota i padom kriterija u cijelom društvo. Pa to je i neki dokaz da postoji nada za budućnost jer razvoj znanosti i obrazovanja je ulaganje u budućnost – poručio je akademik Kusić.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.