Američki Pentagon planira smanjiti sukob s Kinom

Američka vojska planira smanjiti sukob i promicati mir s Kinom i Indo-pacifičkom regijom, ali američke snage nastavit će preletati i ploviti Južnokineskim morem, rekao je glasnogovornik američkog Pentagona John Kirby na brifingu za novinare u petak.

Uz to, Kirby je naglasio da će se novoosnovana radna skupina za Kinu strogo usredotočiti na Indo-pacifičku regiju, a posebno na Kinu. Bit će tu “puno posla”, dodao je.

Kina je u više navrata osudila američko kršenje kineskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta u Južnokineskom moru te je neprestano pozivala na suradnju, a ne na konfrontaciju dviju zemalja i pozvala SAD da poštuju temeljni kineski interes.

Što se tiče vojnog plana u drugim dijelovima svijeta, Kirby je rekao da će američki ministar obrane razmotriti situaciju u pacifičkoj regiji i planira se sastati s kolegama iz NATO-a kako bi razgovarao o američkom sporazumu s talibanima. Također, SAD želi vidjeti Iran kako ispunjava svoje obveze i pobrinut će se da SAD ima vojnu moć u regiji.

Da bi više Amerikanaca dobilo svoje cjepivo protiv COVID-19, Pentagon će rasporediti 4700 vojnih medicinskih djelatnika koji će pomagati na mjestima masovnog cijepljenja koje vodi savezna vlada.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.