Neobičan Blagdan proljeća pokazuje brigu kineske vlade

Kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze koronavirusom prilikom dugih putovanja tijekom Blagdana proljeća se ogroman broj Kineza tijekom ovih praznika odazvao na zahtjeve vlade i odlučio da neće se vratiti u rodna mjesta. Nakon specijalne 2020. su Kinezi opet pokazali veliku ljubav prema državi i narodu.

Može se vidjeti kako je izostala uobičajena gužva na željezničkim kolodvorima i u zračnim lukama tijekom najvažnijeg kineskog tradicionalnog blagdana. Prema prognozi, tijekom ovih praznika je broj putovanja manji za 20% uspoređujući s 2020. i 60% u odnosu na 2019. Prema jednoj analizi je više od 77% sezonskih radnika odlučilo ostati u poduzećima ili gradovima tijekom Blagdana proljeća.

Također je očito kako se Kina na svim razinama, od vlade do stambenih četvrti i poduzeća, u potpunosti spremila za ovaj poseban Blagdan proljeća. Prije blagdana je kineski predsjednik Xi Jinping posjetio pokrajinu Guizhou i obilazio supermarkete, raspitujući se o pripremi robe za Blagdana proljeća. Zatražio je od lokalne vlade da stanovnicima omogući siguran i radostan doček ove Lunarne nove godine.

U velikim gradovima poput Pekinga i Šangaja se uz veći broj stanovnika u gradu tijekom Blagdana proljeća povećala i potražnja za kupovinom. Razna tijela su provela zajedničke mjere kako osigurala dostatnost robe na tržištu i stabilne cijene. Istovremeno su, radi poboljšanja novogodišnje atmosfere, vlade u Kini na svim razinama provele različite mjere kako bi stanovnici proveli topliju i sretniju Novu godinu.

Uzmimo Peking kao primjer. Besplatno su otvoreni gradski parkovi, a vlada je podijelila elektronske kupone za kulturna događanja i druge oblike zabave, kao i besplatne ulaznice za ledene sportove. U južnim pokrajinama, poput Zhejianga i Guangdonga, u kojima radi ogroman broj sezonskih radnika, su lokalne vlade podijelile „hongbaoe“ (tradicionalne novogodišnje crvene koverte s novcem), omogućile ljudima popuste na telekomunikacijske usluge i tako dalje. U mnogim mjestima se provodi politika dopusta nakon praznika te će zaposlenici raditi tijekom praznika i izabrati drugo vrijeme za putovanje u rodno mjesto, kako bi se izbjegle gužve i smanjilo širenje zaraze.

Unatoč epidemiji, vlade u Kini na svim razinama provode znanstvene mjere za ljude koji moraju putovati. Na primjer, smanjena je potrošnja testova nukleinske kiseline, budući da se kontrolira ono što je nužno, a otvoreno je sve što je moguće otvoriti. Takva učinkovitost i svrsishodnost pokazuju sposobnost u upravljanju državom.

Kad je riječ o usklađivanju želja Kineza za obiteljskim okupljanjima i zahtjeva borbe protiv epidemije u državi je briga koju su pokazale vlasti impresionirala svijet. Ovakvo provođenje mjera je pokazalo odgovornost kineskog naroda i napredak kulture u cijelom društvu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.