Veledrogerije, članice HUP koordinacije, uputile su apel javnosti kako bi skrenule pozornost na razinu duga koji je dosegnuo kritičnu točku.

U prosincu je zabilježen rekordan rast dugovanja bolnica prema veledrogerijama. Dug je u samo mjesec dana narastao za 300 milijuna kuna.

Veledrogerije ne utječu na formiranje cijena lijekova, ne utječu na potrošnju lijekova, ne propisuju lijekove. Veledrogerije ne uključuju financiranje u cijenu lijekova. Cijena lijeka se određuje pravilnicima koje određuje ministarstvo zdravstva. Hrvatska agencija za lijekove određuje najviše dozvoljenu cijenu lijeka, a HZZO-a s proizvođačima lijekova tu cijenu dodatno snižava. Zadnji korak je objedinjena javna nabava gdje ministarstvo zdravstva propisuje javnu nabavu za bolnice, gdje se mi kao konkurentni dodatno natječemo i tako maksimalne cijene lijekova dodatno snižavamo. Mi smo obvezni po takvim cijenama isporučiti bolnicama koje plaćaju u roku i onima koje plaćaju nakon godinu, dvije ili više dana, pojasnila je Diana Percač, predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u.

Uputila je apel Vladi da riješi ovaj zadnji ovaj zadnji lanac nelikvidnosti u državi kako zdravstveni sustav ne bi došao u pitanje.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.