BBC je protjeran s kineskog tržišta svojom krivnjom

Kineski dužnosnik je 12. veljače rekao kako su izvješća postaje BBC World News o Kini ozbiljno prekršila odgovarajuće kineske propise o upravljanju te prekršila zahtjeve da informiranje bude istinito i pravedno, naštetila kineskim nacionalnim interesima, potkopala kinesko nacionalno jedinstvo i nisu ispunila uvjete za prikazivanje inozemnih programa u Kini. Zbog toga Kina neće dozvoliti daljnje prikazivanje njihovih programa u Kini i u novoj godini neće prihvatiti njihov zahtjev za obnovom dozvole.

Ovo je legitimna akcija koju je Kina poduzela kako bi zaštitila svoj nacionalni suverenitet i interese, a također je i snažna zaštita principa istinitosti i objektivnosti informiranja, koja je razumna i legalna. BBC je protjeran s kineskog radijskog i televizijskog tržišta zbog vlastitih grešaka.

Kao poznati zapadni medij koji već dugo godina izvještava u Kini, BBC bi trebao biti vrlo svjestan relevantnih propisa kineskog radijskog i televizijskog menadžmenta. Zabranjeno je svako emitiranje koje šteti kineskoj časti i interesima, potiče etničke podjele, mržnju i diskriminaciju te potkopavanje kineskog etničkog jedinstva. Međutim, ovaj svjetski medij koji se uvijek hvali kako je objektivan, uravnotežen i nepristran u svom izvještavanju, se ponašao u suprotnosti sa zakonom.

Uzmimo za primjer izvješća o prevenciji i kontroli epidemije. Nedavno u dokumentarnom programu pod naslovom “Povratak u Hubei” BBC nije samo zlonamjerno povezao Wuhan s izvorom epidemije, već je objavio i video snimku o kineskoj protuterorističkoj vježbi kao vijest o nasilnoj provedbi zakona i kršenju ljudskih prava od kineskog protuepidemijskog odjela, klevećući Kinu jer navodno prikriva epidemiju. Ova vrsta uvredljivih lažnih vijesti s ideološkom pristranošću je potpuno u suprotnosti s činjenicom da Kina otvoreno i transparentno sprječava i kontrolira epidemiju.

Učinak BBC-a u izvještavanju o Xinjiangu jednako je loš. Prema nepotpunim statistikama, BBC je u posljednjih šest mjeseci objavio više od 40 članaka povezanih sa Xinjiangom, šireći niz laži poput “prisilnog rada” i “genocida”.

Iritantno je to što bez obzira na kritike njihovih lažnih izvješća šamare i kineske višestruke prosvjede, BBC ne namjerava pokajati, već se besramno hvali da je “najpovjerljiviji međunarodni medij.”

Kao stari zapadni medij s poviješću dugom 99 godina, BBC je postao zloglasan i čak je dobio nalog za uklanjanje. Zar ne bi trebalo razmisliti o tome? Kina pruža podršku i prikladne uvjete novinarima iz različitih zemalja u izvještavanju u Kini u skladu sa zakonom, ali neće pozdraviti medije koji zlonamjerno kleveću i napadaju Kinu.

BBC bi se trebao preispitati, naučiti iz lekcije i ispričati se Kini zbog lažnih vijesti. Ako i dalje bude ideološko oruđe protukineskih snaga, njegova će budućnost nesumnjivo biti krajnje mutna i tužna.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.