Wang Yi: Svijet bi trebao odbaciti nacionalizam u cijepljenju i promicati ravnopravnu distribuciju cjepiva

Svijet bi se trebao okupiti oko odbacivanja nacionalizma u cijepljenju, promicati poštenu i ravnopravnu raspodjelu cjepiva i posebno ih učiniti pristupačnima i dostupnima za zemlje u razvoju, uključujući one u sukobima, rekao je u srijedu kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Wang je navedeno rekao na virtualnom sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda oko raspodjele cjepiva za COVID-19.

Wang je predložio pridržavanje stavljanja naroda na prvo mjesto i jačanje globalne suradnje u borbi protiv bolesti COVID-19, potpunu provedbu rezolucija Vijeća sigurnosti i stvaranje okoliša pogodnog za borbu protiv pandemije, rješavanje manjka cjepiva i povećanje pomoći zemljama u razvoju te jačanje koordinacije i davanje punog zamaha ulozi sustava Ujedinjenih naroda.

Kina je poduzela konkretna djela za promicanje poštene raspodjele cjepiva za COVID-19, naglasio je, dodajući kako Kina nikad nije tražila geopolitičke ciljeve kod provođenja međunarodne suradnje oko cjepiva za COVID-19, nije kalkulirala gospodarske gubitke i nikad nije postavljala političke uvjete.

Kina je odlučila pružiti 10 milijuna doza cjepiva za COVID-19 COVAX-u radi zadovoljavanja hitnih potreba zemalja u razvoju, rekao je Wang. Donirala je cjepiva za 53 zemlje u razvoju i izvezla je ili je u procesu izvoza cjepiva u 22 zemlje, dodao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.