Kineski BDP u 2020. narastao za 2,3% i Kina je jedino veliko gospodarstvo koje je zabilježilo pozitivan rast

Kinesko gospodarstvo je u 2020. naraslo za 2,3%, stoji u priopćenju Nacionalnog ureda za statistiku iz nedjelje.

Unatoč teškim i složenim izazovima koje je donijela pandemija bolesti COVID-19 je Kina uspjela vratiti gospodarski rast na razinu prije pandemije te je postala jedino veliko gospodarstvo na svijetu koje je zabilježilo pozitivan gospodarski rast. Cjelogodišnji BDP joj je prvi put prešao 100 bilijuna yuana (15,45 bilijuna) američkih dolara.

Kineski BDP je u prvoj četvrtini na godišnjoj razini pao za 6,8%, prije nego što je ponovno ostvario rast od 3,2% u razdoblju od travnja do lipnja. Nakon toga je postigao povećanje od 4,9% u trećoj četvrtini i nastavio niz od listopada do prosinca rastom od 6,5%.

Kina je ostvarila krivulju oporavka u obliku slova “V” i postala glavna snaga koja pokreće oporavak globalnog gospodarstva, rekao je Sheng Laiyun, zamjenik čelnika Nacionalnog ureda za statistiku.

Očekuje se da će godišnji BDP po stanovniku za 2020. iznositi 74 477 yuana (11 190 američkih dolara), uz povećanje od 2% u odnosu na iduću godinu. “Ovaj blisko praćeni pokazatelj je dvije godine za redom prešao 10 000 američkih dolara,” rekao je spomenuti visoki dužnosnik.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.