Prof.dr.sc. Nedeljko Bosanac: Posebna suradnja Hrvatske s Kinom izostala je i u vrijeme pandemije

Ugledni hrvatski profesor i znanstvenik prof.dr.sc. Nedeljko Bosanac pohvaljuje stranicu Glas Kine.

Komentirajući odnose Hrvatske i NR Kine istaknuo je:
Hrvatsko društvo i država nalaze se u razdoblju teških ekonomijskih problema i usred pandemije. Kao članica Europske unije Republika Hrvatska je sučeljena s cijelim nizom obveza što su ih inaugurirala pravila i obveze nastale iz članstva u Uniji. S druge strane, Republika Kina je jedna od vodećih svjetskih sila. Držim da su Hrvatska vlast i Vlada sa svojim političkim postupcima ultimirani članstvom EU-e. U tomu smislu Hrvatska ne može autonomno odlučivati o političkim i drugim odnosima, tako i s Republikom Kinom. Dosadašnja poslovna suradnja s Republikom Kinom razvidna je preko izgradnje Pelješkog mosta ali i pojedinačnim kontaktima pojedinih kineskih poduzetnika. Držim da su to u poslovnom smislu vrlo slabi kontakti koje bi trebalo značajno ubrzati s cijelim nizom ugovornih obveza budućih poslova, posebno onih koji se odnose na izgradnju pruga za tzv. “Brze vlakove”, putova, mega-trgovinskih lanaca ali i na digitalnu tehnologiju, turizam, znanost i obrazovanje. Ogromno je to područje pro futuro suradnje Republika Hrvatske i Kine. 
Posebna suradnja Hrvatske s Kinom izostala je i u vrijeme pandemije. Ta bi se suradnja mogla uspostaviti i kupovinom kineskog cjepiva za Covid19 ali i na povezivanje farmaceutskihi zdravstvenih ustanova. 
Za ovu prigodu treba posebno naglasiti aktivnost njezine ekselencije veleposlanice Republike Kine koja je u prisustvu g. Stjepana Mesića, bivšeg predsjednika Republike Hrvatske, glede instaliranja 5G mreže u hrvatskom gradu Osijeku i drugim hrvatskim gradovima.
Budućnost bilateralnih odnosa Republike Hrvatske i Republike Kine posebno je izvjesna u trgovini, proizvodnji, suvremenoj tehnologiji, poljoprivredi i turizmu. 
Kao prvi korak trebao bi biti uspostavljanje bilateralnih odnosa tih država na najvišoj političkoj razini. Nakon uspostave političkih odnosa Hrvatska i Kina mogle bi ostvariti neslućene obostrane političke, ekonomijske, kulturne i druge benefite, zaključio je Prof.dr.sc. Nedeljko Bosanac.

2 KOMENTARI

  1. Bravo profesore. Na tragu industrije 4.0
    Mislim da nam je to više nego potrebno.
    Europa će u globalnoj utrci gledati sebe. Mi trebamo tražiti svoj put da nam se nebi dogodila slična situacija kao sa cjepivom. Tu smo vidjeli prave primjere interesa pojedinih zemalja. Samo interes na razini unutarnjeg ustrojstva države može donijeti napredak istoj državi.Poltroniziranje Briselu ne donosi ništa ali suradnja na istovjetnoj razini da. Pitanje je dali mi konje za tu suradnju imamo? Prednost koju imamo sa 5G mrežom treba iskoristiti da konačno budemo korak ispred. Razvoj tehnološki naprednih i pametnih industrija može nas staviti u korak s novim vremenom koje kuca na vrata. Moramo razmišljati šta će se događati 10-50 godina unaprije i nuditi sve što je potrebno i što će biti potrebno za budućnost. Samo naprednim razmišljanjima možemo parirati zemljama koje već znaju šta će se u bliskoj budućnosti događati. Ako netko ima uvjete za budućnost to je Osijek.
    Osječka mladost kroz prilagodljive kurikulume u suradnji sa modernim industrijama i gospodarstvom može biti grad budućnosti. Pitanje je koliki broj ljudi to želi razumijeti i koristiti kao našu perspektivu. Čestitam na providnosti. L.P. Berislav Mlinarević

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.