Zašto 70 zemalja podržava kineski stav u pitanju Hong Konga?

Petog ožujka se na 46. konferenciji Vijeća za ljudska prava UN-a Bjelorusija obratila predstavljajući 70 zemalja i ponovila kako podržava kinesko provođenje principa „jedna zemlja dva sustava“ u Hong Kongu, istačući kako su poslovi Hong Konga unutrašnji poslovi Kine u koje se vanjske sile ne bi smjele uplitati. Osim toga je još 20-tak zemalja je na Konferenciji također samostalno podržalo kineski stav i mjere u pitanju Hong Konga. Sve više zemalja izražava pravedan glas, što u potpunosti dokazuje široko priznanje kineskim mjera za Hong Kong od međunarodne zajednice.

Hong Kong je posebna upravna regija pod nadležnošću kineske središnje vlade, a uplitanje u kineske unutrašnje poslove je teško kršenje duha Povelje UN-a i osnovnih principa međunarodnih odnosa. Podrška 70 zemalja kineskim stavu i mjerama na Konferenciji Vijeća za ljudska prava UN-a predstavlja uvažavanje i zaštitu Povelje UN-a i principa međunarodnih odnosa tih zemalja.

Istovremeno je podrška međunarodnoj zajednici kineskoj provedbi principa „jedne zemlja, dva sustava“u Hong Kongu, također zasnovano na realnoj situaciji razvoja Hong Konga. Svijet je vidio kako je nakon povratka Hong Konga domovini, uz veliku podršku središnje vlade, ta posebna regija Kine osigurala status međunarodne slobodne luke i samostalne carinske zone, što je svijetu donijela mogućnost za suradnju i zadovoljstvo svih strana. Sve ovo je u potpunosti dokazalo kako je princip „jedna zemlja, dva sustava“ optimalni institucionalni aranžman koji osigurava dugoročni prosperitet i stabilnost nakon povratka Hong Konga domovini.

Međutim, pojedine zapadne zemlje ne žele vidjeti prosperitet Hong Konga. U ime tzv. „ljudskih prava“, „demokracije“ i „slobode“, su poticale nerede u Hong Kongu, nadajući uznemiravati Hong Konga i Kinu. Prošle godine je nakon provedbe Zakona o državnoj sigurnosti u Hong Kongu ta kineska posebna upravna regija postupno izbjegla političke nerede i društvo je ostvarilo stabilnost poretka. Sve to je u skladu s očekivanjima građana Hong Konga i međunarodne zajednice.

Posljednjih godina se sve više zemalja na međunarodnim događajima protivilo uplitanju zapadnih zemalja u kineske unutrašnje poslove korištenjem pitanja Hong Kongu te izrazilo podršku kineskom stavu i mjerama. Prošlog lipnja je na 44. Konferenciji Vijeća za ljudska prava UN-a Kuba predstavljajući 50-tak zemalja izrazila podršku kineskom Zakonu o državnoj sigurnosti u Hong Kongu. Prošlog listopada je na općoj raspravi III. Odbora 75. Opće skupštine UN-a 57 zemalja potpisalo podršku Kini u pitanju Hong Konga.

Trenutno se u Pekingu održava godišnja konferencija vrhovnog zakonodavnog tijela, a najvažnija točka dnevnog reda će biti dopuna nacrta -Odluke o izbornom sustavu Posebne upravne regije Hong Kong. Nakon usvajanja dopune će postojeći nedostaci izbornih sustavu Hong Kongu biti suštinski ispravljen te će biti osigurano da vlast i uprava Hong Konga budu u rukama domoljuba. Sve ovo će dugoročnom miru i stabilnosti pružiti institucionalnu podršku osigurati provedbu principa „jedna zemlja, dva sustava“, što će međunarodnoj zajednici pružiti brojne mogućnosti i stvoriti povoljne uvjete za prosperitet i razvoj Hong Konga.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.