Kina preuzela vodstvo u ratifikaciji sporazuma o RCEP-u

Kina je preuzela vodstvo u ratifikaciji sporazuma o Regionalnom sveobuhvatnom ekonomskom partnerstvu (RCEP- eng. Regional Comprehensive Economic Partnership), priopćilo je u ponedjeljak kinesko Ministarstvo trgovine.

Tajland je također službeno ratificirao sporazum. Svih 15 članica skupine su objavile da će ratificirati ugovor o RCEP-u prije kraja ove godine, kako bi trgovinski pakt stupio na snagu 1. siječnja 2022..

Stupanje RCEP-a na snagu podrazumijeva dobivanje odobrenja od najmanje devet od 15 država članica. Kvorum mora obuhvaćati šest država članica ASEAN-a i najmanje tri od sljedećih zemalja: Kine, Japana, Južne Koreje, Australije i Novog Zelanda.

RCEP je velika zona slobodne trgovine koja predvodi svijet u širokom asortimanu pokazatelja, a 15 država članica se može pohvaliti s 2,27 milijarde ljudi, gospodarskim rezultatima od 26 bilijuna dolara i ukupnim izvozom od 5,2 bilijuna dolara.

Nakon zastoja od osam godina je 15 azijsko-pacifičkih država sredinom studenog prošle godine potpisalo najveći svjetski pakt o slobodnoj trgovini mjeren BDP-om.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.