Kineski ministar vanjskih poslova se susreo s ruskim kolegom

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi se u ponedjeljak u gradu Guilinu u južnoj kineskoj Autonomnoj regiji Zhuanga Guangxi sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim .

Dvije strane su se međusobno informirale o najnovijem razvoju svojih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, navedeno je u priopćenju za tisak objavljenom nakon sastanka.

Dvojica ministara vanjskih poslova su rekli kako međunarodna zajednica vjeruje da bi Sjedinjene Američke Države trebale razmisliti o šteti koju su nanijele globalnom miru i razvoju posljednjih godina, zaustaviti jednostrano nasilništvo te se prestati miješati u domaće poslove drugih zemalja i stvarati male krugove koji traže blokovsko sučeljavanje, navedeno je u priopćenju.

Priopćeno je kako su se dvojica ministara složili da bi se sve zemlje trebale pridržavati ciljeva i načela Povelje Ujedinjenih naroda (UN), podržavati istinski multilateralizam, učiniti međunarodne odnose demokratičnijim te prihvatiti i promicati miran suživot i zajednički razvoj zemalja s različitim društvenim sustavima i razvojnim putevima.

Kina i Rusija su također predložile uspostavu regionalne platforme za sigurnosni dijalog kako bi se postigao novi konsenzus o rješavanju sigurnosnih problema zemalja u regiji.

Također su koordinirale stavove o širokom rasponu pitanja, kao što su reforma UN-a, klimatske promjene, azijsko-pacifička situacija, Sirija i Sudan. Dvojica ministara će u utorak će nastaviti razgovore o bilateralnim odnosima i međunarodnim i regionalnim situacijama, navedeno je u priopćenju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.