Novo postrojenje za dvostupanjsku filtraciju vode

Novo postrojenje za dvostupanjsku filtraciju vode otvoreno je u krugu tvrtke Vodovod-Osijek d.o.o. Ovim projektom, vrijednim više od 70 milijuna kuna (od čega sredstva Europske unije iznose 55,5 milijuna kuna), planirana količina arsena u prerađenoj vodi smanjuje se na razinu 6 µg/L (standard koji se primjenjuje u EU iznosi do 10 µg/L), a trenutno se u osječkom pogonu postiže razina arsena niža od 1 µg/L.

Projekt „Dogradnja postojećeg pogona za proizvodnju pitke vode grada Osijeka sustavom dvostupanjske filtracije“ jedan je od šest ugovora u okviru EU projekta „Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture grada Osijeka“, poznatog kao „Projekt Osijek“. Projekt je sufinanciran EU sredstvima sa 73%, nacionalna komponenta je 20%, a lokalna 7%. Dogradnju pogona u građevinskom smislu čini novi objekt tlocrtne površine 800 m2, visine 24 metra, s dvjema podzemnim etažama i kapaciteta 600 L/s.

Željko Mandić, direktor Vodovoda Osijek, izrazio je zadovoljstvo dovršenim projektom, ali i ostvarenim rezultatima koji su bolji od očekivanog.

– U Osječko-baranjskoj županiji događa se upravo ono što želimo i hoćemo, a to su investicije, obnove, novi infrastrukturni projekti i objekti. Ovaj projekt ima veliku vrijednost ne samo kao investicija nego predstavlja veliki benefit za sve korisnike vodovoda, a to je zdravlje, zdravija i čišća voda, voda bez arsena te kvalitetniji sustav koji opslužuje grad i okolne općine. Zadnjih mjeseci imamo vodu kakvu zapravo trebamo imati, a to smo napravili ovim projektom – rekao je župan Ivan Anušić

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak izrazila je zadovoljstvo što se u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji realizira još jedan projekt koji se financira sredstvima EU.

– Vrijedni vodokomunalni projekti realiziraju se diljem RH, jer su kvaliteta pitke vode i njena ispravnost za ljudsku potrošnju, dostupnost pitke vode i sigurnost opskrbe imperativ bez koga ne možemo. Upravo ovaj projekt govori da Vlada RH i resorno ministarstvo na kvalitetan način koriste sredstva dostupna iz fondova EU kako bi dostupnost pitke vode i ispravnost za ljudsku potrošnju osigurali diljem Hrvatske. Konkretno na području Osječko-baranjske županije provode se projekti u vrijednosti gotovo 4 milijarde kuna koji se financiraju iz fondova EU, a pripremaju se i novi projekti. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i u narednom razdoblju podržat će ovako vrijedne i kvalitetne projekte – poručila je ministrica Tramišak.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić čestitao je tvrtkama Vodovod-Osijek i Vodotehnika. – Realizacijom ovakvog sustava dvostupanjske filtracije prvi put u Republici Hrvatskoj rapidno se smanjila količina arsena u vodi i dovela do razine koje su do sada bile nezabilježene. Ovakvo rješenje i sustav u Osijeku je fenomenalan primjer i suradnje Fakulteta kemijskog inženjerstva, Vodotehnike i Vodovod-Osijeka, naglasio je ministar Ćorić.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.