EU bi trebala “zaustaviti sijanje razdora” u Južnom kineskom moru: Kineski glasnogovornik

Sigurnosni rizici u Južnokineskom moru uglavnom dolaze izvan regije, rekao je u subotu glasnogovornik kineske misije pri Europskoj uniji (EU), apelirajući na EU da zaustavi sijanje razdora.

“Južnokinesko more ne bi trebalo postati sredstvo za zadržavanje i suzbijanje Kine, a još manje arena za nadmetanje velikih sila”, rekao je glasnogovornik.

Komentari su stigli kao odgovor na izjavu koju je objavila Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) ranije u subotu. Diplomatska služba EU-a tvrdila je da napetosti u regiji, “uključujući nedavnu prisutnost velikih kineskih brodova na grebenu Whitsun”, ugrožavaju mir i stabilnost.

Glasnogovornik kineske misije rekao je da je greben Niu’E Jiao (greben Whitsun) dio kineskog otočja Nansha, a greben i susjedne vode uvijek su bile važno operativno područje i skloništa za kineske ribarske brodove.

“Ponavljali smo u raznim prigodama da su suverenitet i prava i interesi Kine u Južnokineskom moru formirani u dugom tijeku povijesti i u skladu su s međunarodnim pravom”, rekao je glasnogovornik.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.