Kina donira 50.000 doza cjepiva Bosni i Hercegovini

Narodna Republika Kina osigurala je 50.000 doza cjepiva Sinopharm građanima Bosne i Hercegovine. Ovo je do sada najveća donacija u cjepivu jedne države Bosni i Hercegovini. Donaciju je uručio veleposlanik NR Kine Ji Ping, a u ime države Bosne i Hercegovine preuzela je ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević.

“Kada je u Bosni i Hercegovini izbila pandemija virusa Corona, potpisali smo Memorandum o razumijevanju i suradnji u području zdravstva i medicinskih znanosti. Kineska vlada angažirala je čarter let za dostavu medicinskih potrepština u Bosnu i Hercegovinu. Kina je također održala video sastanke u prošlosti. sa medicinskim stručnjacima na kojima smo razmjenjivali iskustva. Narodi ove dvije zemlje pokazali su solidarno da možemo biti bliski kao susjedi iako smo geografski udaljeni “, rekao je veleposlanik Ji Ping.

Ceremonija darivanja za donaciju 50.000 doza cjepiva Sinopharm

U svom obraćanju, ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine zahvalila je Kini na stalnoj pomoći u borbi protiv pandemije.

Donacija je potvrdila da Kina, unatoč svim problemima s kojima se suočava, misli na druge i pomaže im. Još jednom im zahvaljujem u nadi da će naši susreti s maskama i daljina biti zaboravljeni i da će sve to biti nova stara stvarnost “, rekla je Gudeljević u svom obraćanju.

Veliki interes medija

Faruk Borić, predsjednik Udruženja kinesko-bosanskog prijateljstva, također je za CMG komentirao ovu vrlo značajnu gestu Narodne Republike Kine prema Bosni i Hercegovini.

“Donacija Vlade Narodne Republike Kine dolazi u pravo vrijeme, i do sada najveća pojedinačna donacija jedne zemlje Bosni i Hercegovini kada su u pitanju, nažalost, prijeko potrebna cjepiva. Budući da je u samoj Kini u tijeku cijepljenje, ove su donacije još vrijednije. Kineska je strana više puta naglasila da će kineska cjepiva služiti čovječanstvu, odnosno da će služiti zdravstvenoj zajednici zajednice budućnosti, a njegova politika to potvrđuje. Volio bih da na zdravstveni sektor općenito ne utječe toliko profit, već zajednički napredak čovječanstva. Iskreno se nadam da će bh. Strana prepoznati pruženu ruku bezuvjetnog prijateljstva koje dolazi iz Kine. Nadam se da je ovo samo korak naprijed prema suradnji koja će se vratiti na prethodno postavljene putove u postpandemijskom razdoblju, kao u turizmu.

Faruk Borić – predsjednik Udruženja bosansko-kineskog prijateljstva

Donirano cjepivo zasigurno će značajno pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije virusa Corona, tim više što ova država ima problema s nabavom cjepiva koja bi mogla spasiti živote njenih stanovnika. (Sanel Kajan)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.