SZO dodaje Modernu COVID-19 cjepivo na listu za hitnu upotrebu

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u petak je stavila na listu cjepivo Moderna COVID-19 za hitnu upotrebu, što ga čini petim cjepivom kojem je SZO odobrilo valjanu validaciju.

U prosincu 2020. američka Uprava za hranu i lijekove izdala je hitno odobrenje za uporabu cjepiva Moderna, dok mu je Europska agencija za lijekove u siječnju ove godine izdala odobrenje za promet koje vrijedi u cijeloj Europskoj uniji.

Prije nego što je odobreno za listu SZO za hitne slučajeve (EUL), cjepivo Moderne već je u siječnju pregledalo Strateška savjetodavna skupina SZO-a za imunizaciju (SAGE), koja daje preporuke za upotrebu cjepiva u populacijama.

SZO-ovim EUL-ovim postupkom ocjenjuju se podaci iz kasne faze II i III faze kliničkih ispitivanja, kao i značajni dodatni podaci o sigurnosti, djelotvornosti, kvaliteti i planu upravljanja rizikom COVID-19 cjepiva.

Uz cjepivo Moderna, SZO je prethodno za hitne slučajeve stavio cjepiva Pfizer / BioNTech, Astrazeneca-SK Bio, Institut seruma u Indiji i Janssen.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.