Kina podržava poziv Republike Koreje na suradnju međunarodnih organizacija po pitanju Fukušime

Kina podržava poziv Republike Koreje Međunarodnoj pomorskoj organizaciji (IMO) na suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) kako bi se osiguralo sigurno odlaganje kontaminirane nuklearne otpadne vode iz Fukušime, rekao je. Ministarstvo.

Visoki dužnosnik Ministarstva pomorstva i ribarstva Republike Koreje osudio je Japan zbog odluke o puštanju “bez postupaka za dovoljno savjetovanja i razumijevanja s najbližom državom” i zatražio od IMO-a da razmotri suradnju s IAEA-om na osiguranju kontaminirane vode metode prihvatljive za međunarodnu zajednicu.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je na konferenciji za novinare da je Kina razumjela i podržala zahtjev Republike Koreje i pozvao japansku vladu da ne ispušta kontaminiranu vodu u ocean dok ne postigne konsenzus s sudionicima i međunarodnim institucijama.

Naglasivši da Japan nije jasno odgovorio na ozbiljnu zabrinutost međunarodne zajednice, Zhao je rekao da odluka Tokia nije bila odgovorna niti transparentna.

“Japan slijedi samo vlastiti interes i prepušta beskrajne probleme međunarodnoj zajednici i budućim generacijama”, rekao je Zhao.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.