Cijepljenje je najbolja obrana od novih varijanti virusa

Cijepljenje je najbolja obrana od novih varijanti virusa, a ako se postigne kolektivna imunost onda je mogućnost širenja i nastanka novih varijanti vrlo ograničena, kaže prof. dr. sc. Bojan Polić s medicinskog fakulteta u Rijeci i govori o antitijelima kod covida-19.

Građani Hrvatske s nestrpljenjem očekuju relaksaciju i normalizaciju života nakon trećeg vala korone koji jenjava. Potvrđuju to sve niže brojke novozaraženih, ali i je i sve više cijepljenih građana.

Nažalost vijesti koje dolaze iz Njemačke nisu ni malo optimistične, zbog naglog širenja indijske varijante covida tamošnje vlasti su u potpunu izolaciju stavile dva nebodera u kojima živi gotovo 180 stanara. Zbog neočekivanog žarišta indijskog soja upitno je ukidanje mjera u Njemačkoj najavljenih za početak lipnja.

– Cijepljenje je najbolja obrana od novih varijanti virusa, a ako se postigne kolektivna imunost onda je mogućnost širenja i nastanka novih varijanti vrlo ograničena, kaže Polić.

Prof. dr. sc. Bojan Polić kaže kako i Hrvatska, odnosno HZJZ provodi određena istraživanja. Utvrđeno je kako je oko 25 posto ispitanih bilo u kontaktu s koronavirusom i razvilo IGG antitijela, dok ih četvrtina nije razvila dovoljna neutralizacijska protutijela.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.