Retorika “kineske zamke duga” pokušaj je zavaravanja svijeta matematikom iz vrtića

Nedavno virtualno putovanje američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena u Afriku pokazalo se svježim političkim manevrom za ocrnjivanje Kine i potkopavanje rastuće kinesko-afričke suradnje.

Koristeći trik koji je naslijedio od svojih prethodnika, Blinken je propagirao stari klišej “kineske zamke duga”, pokušavajući zavesti svijet matematikom iz vrtića, što su afrički dužnosnici i znanstvenici odbili.

Blinkenova retorika o zamci duga zanemaruje stvarne brojke koje pokazuju blagodati kinesko-afričke suradnje i puna je logičnih zabluda i naivnih kalkulacija.

Nigerijski ured za upravljanje dugom odbacio je bilo kakav oblik zabrinutosti zbog zaduženosti Nigerije prema Kini, uzimajući u obzir kineske zajmove ne samo projektne već i koncesione.

Uz pomoć Kine u Africi je izgrađeno preko 6000 km željeznica, 6000 km cesta, gotovo 20 luka i preko 80 velikih elektrana. Kineska izravna ulaganja u Afriku 2019. bila su sto puta veća nego prije 20 godina, priopćilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.