Nova kineska akcija će snažno unaprijediti međunarodnu suradnju u borbi protiv epidemije

Kineski predsjednik Xi Jinping je u noćnim satima 21. svibnja putem video veze sudjelovao na Svjetskom zdravstvenom forumu i održao govor. Tim prilikom je pozvao zemlje članice G20-a da preuzmu odgovornosti u međunarodnoj suradnji protiv epidemije te uputio pet prijedloga za nove mjere. U ključnom trenutku svjetske borbe protiv epidemije je nova kineska akcija pokazala pravac protuepidemijske borbe te joj pružila veliku snagu.

Xi Jinping je o kineskom iskustvu i razmatranju svjetskih dobitaka i gubitaka u borbi protiv epidemije rekao kako Kina inzistira na pet prijedloga: stavljanju života i naroda na prvo mjesto, sveobuhvatnoj znanstvenoj reakciji, jedinstvu i ulaganju zajedničkih napora, pravednosti te usavršavanju upravljačkog sustava.

Xi je u govoru pozvao na „maksimalne napore za spašavanje svakog bolesnika i nastojanja da se nikoga ne izostavi te poštovanje vrijednosti i važnosti svakog života u praksi“. Naglasio je kako se odlučno protivi bilo kakvoj politizaciji, označavanju i stigmatizaciji. Prema mišljenju čelnika Brazilskog centra za istraživanje Kine Ronniea Linsa, Xi Jinpingova misao da su „život i narod iznad svega“ je najsnažniji odgovor na „nacionalizam u cjepivima“.

Prošlog svibnja je Xi na 73. Svjetskom zdravstvenom kongresu objavio pet kineskih praktičnih mjera za podršku međunarodnoj suradnji protiv epidemije. Uzmimo cjepiva kao primjer. Kina je pružila pomoć u cjepivima za 80 zemalja u razvoju te je izvezla cjepivo u 43 zemlje, a ukupno je svijetu pružila 300 milijuna doza cjepiva. Ta cjepiva se uglavnom koriste za borbu protiv epidemije u zemljama u razvoju i snažno su unaprijedila stopu procijepljenosti u tim zemljama. Bloomberg je komentirao kako je kineski doprinos naročito važan.

Osim toga je Xi Jinping tom prilikom najavio praktične mjere za odgovor na najvruće svjetsko pitanje, koje će pomoći u podizanju samopouzdanja i sposobnosti zemalja u razvoju za borbu protiv epidemije. Kako je rekao, Kina će u iduće tri godine donirati 3 milijardi američkih dolara za globalnu pomoć te pružiti podršku zemljama u razvoju u borbi protiv epidemije i obnovi gospodarstva i društva, Kina će svijetu pružiti više cjepiva te podržati prijenos tehnologije i suradnju u proizvodnji cjepiva, a također će unaprijediti pravednu raspodjelu cjepiva u svijetu. Kenijski stručnjak za međunarodna pitanja Cavince Adhere smatra da je Kina donacijama u cjepivima afričkim zemljama pokazala odgovornost kao velika zemlja, kao i odlučnost za zajedničku reakciju na poteškoće s Afrikom.

Za međunarodnu zajednicu su trenutno najvažniji zadaci što ranija pobjeda nad epidemijom i obnova gospodarskog razvoja. Za rješavanje ovih zadataka su samo kineski napori daleko od dovoljnih. Sadašnjem svijetu su više nego ikad potrebni jedinstvo i suradnja, što je stav koji je Kina u borbi protiv epidemije naglasila i pokazala više puta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.