Europski tjedan borbe protiv raka

Posljednji tjedan svibnja mjeseca, od 25. do 31. svibnja 2021. godine, obilježava se Europski tjedan borbe protiv raka. Kampanja je to koju jednom godišnje provodi Savez europskih liga protiv raka (engl. ECL – Association of European Cancer Leagues). Tjedan je to u kojem, brojne organizacije, vlade, ali i šira javnost sudjeluju u aktivnostima vezanim na podizanju svijesti o mogućnostima i značaju prevencije raka, mogućnostima u liječenju kao i velikog značaja u  podršci oboljelim osobama kao i osobama koje su preboljele rak.

Rak je globalni javnozdravstveni problem i stoga zahtijeva uključivanje u borbi protiv njega sve društvene resurse na svim razinama. U Europskoj uniji godišnje 3,5 milijuna ljudi oboli od raka, a istodobno umre oko 1,3 milijuna ljudi.

Sadašnja saznanja ukazuju kako će oko 40% Europljana u jednom trenutku svog života biti suočeno s nekom od dijagnoza raka.

U  Hrvatskoj je 2019. godine rak prouzročio 26,5% svih smrti, što ga postavlja na drugo mjesto među najčešćim uzročnicima smrti, odmah nakon srčano-žilnih bolesti. Kod osoba mlađih od 65 godina rak je najčešći uzrok smrti te uzrokuje preko 40% svih smrti u toj dobi.

Unatoč tomu što sadašnja situacija djeluje gotovo zastrašujuće, ipak veliko ohrabrenje pružaju i spoznaje kako se čak 40% slučajeva oboljenja od raka u biti može spriječiti!

Do pojave raka mogu dovesti brojni uzročnici, odnosno rizični čimbenici, od genetskog nasljeđa, utjecaja okoliša, zaraznih uzročnika sve do životnog stila. Stoga je izbjegavanje, odnosno smanjenje izloženosti poznatim rizičnim čimbenicima nastanka raka,a uz življenje zdravim načinom života, ključno je za smanjenje rizika za obolijevanje svakog pojedinca. To je ključ prevencije kao najjednostavnijeg i najisplativijeg načina smanjenja pobola i smrtnosti od raka u Europi, tako i u svijetu.

Prevencija je najbolja nadopuna ostalim mjerama onkološke skrbi kao što su dijagnostika, liječenje i skrb o oboljelima.

7 dana 7 važnih tema u borbi protiv raka

U ovogodišnjem obilježavanju Europskog tjedna borbe protiv raka, svaki dan u tjednu posvećen je jednoj temi.

Tako je utorak, 25. svibnja, rezerviran za teme primarne prevencije, kao što su  prehrana, alkohol, cijepljenje, UV zračenja i vanjski zagađivači.

Srijeda, 26. svibnja, posvećena je ranom otkrivanju raka, neizmjerno važnoj temi s naglaskom na programe probira i njihovu kvalitetu.

Istraživanja o raku, točnije zalaganje za zajedničku regulativu kliničkih ispitivanja, tema je kojoj se dodatna pažnja posvećuje u četvrtak, 27. svibnja.

Pristup tretmanu, kao tema koja je još prilično nepoznata široj i nestručnoj javnosti, rezervirana je za petak, 28. svibnja. Poseban naglasak ECL nastoji staviti na tzv. orphan drugs, skupe lijekove za rijetke bolesti čiji razvoj treba biti adekvatno reguliran i koji bi morali biti dostupniji, ali i na problem nestašice lijekova, važnost procjene zdravstvenih tehnologija te osiguravanje mjerenja čvrstih ishoda kako bi se jasno procijenila djelotvornost lijeka u stvarnim uvjetima.

Subota, 29. svibnja, posvećen je psihosocijalnoj podršci onkološkim bolesnicima i njihovim bližnjima. Ovo iznimno važno pitanje odnosi se na osiguranje najbolje moguće kvalitete života tijekom i nakon liječenja, ali i na osiguranje financijske sigurnosti bolesnika.

U nedjelju, 30. svibnja, tema je digitalizacija u zdravstvenom sustavu s naglaskom na uloge registara za rak, odnosno na važnost njihove standardizacije i povećanja kvalitete podataka.

Europski tjedan borbe protiv raka završava u ponedjeljak, 31. svibnja, kada obilježavamo i Svjetski dan nepušenja. Ove godine pozornost se nastoji skrenuti na nužnost ograničavanja, odnosno zabrane aromatiziranja duhanskih i novih nikotinskih proizvoda koji posebno privlače mlade ljude na početak pušenja.

Kako je i ovogodišnje obilježavanje Europskog tjedna borbe protiv raka specifično s obzirom na pandemiju COVID-19 i sve aktivnosti moguće je provesti jedino u nešto drugačijem, online ruhu, pozivamo sve sugrađane da se informiraju o svemu na našim fb stranicama i u skladu s preporukama ovogodišnjeg tjedna promijene svoje loše životne navike i zamijene ih zdravima kroz prihvaćanje 12 koraka europskog kodeksa za smanjenje rizika od raka.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.