Zašto cijeli svijet izražava suosjećanje s Yuanom Longpingom

24. svibnja sprovod Yuana Longpinga, oca hibridne riže, održat će se u gradu Changsha, provincija Hunan. Nakon njegove smrti 22. svibnja, nekoliko je međunarodnih organizacija i raznih vlada, medija i korisnika interneta izrazilo sućut.

Hibridna riža naziva se petim kineskim izumom na svijetu. U 1970-ima hibridni proizvodi od riže bili su 20% više od uobičajene riže, a povećana količina žitarica hranila je 70 milijuna ljudi. Devedesetih je FAO proširio hibridni uzgoj riže kao prvu strategiju za rješavanje nestašice hrane u zemljama u razvoju i pozvao Yuan Longping kao prvog međunarodnog savjetnika. Prema statistikama, on je u posljednjih deset godina naučio više od 14 000 profesionalnih tehničara uzgajati hibridnu rižu za više od 80 zemalja u razvoju.

Zahvaljujući inzistiranju i inovacijama tijekom nekoliko desetljeća, Yuan Longping i njegov radni tim ne samo da su podigli svjetski prehrambeni standard, već su i dali velik doprinos smanjenju siromaštva i gladi te zaštiti svjetskog mira. “On je pravi čovjek s međunarodnom vidljivošću, pamtit ćemo ga zauvijek”, rekao je američki korisnik interneta Kevin. Trenutno je riža postala vidokrug za Kinu, a bilo kakve informacije o kineskoj hibridnoj riži izazivaju izvještaje ili emisije na raznim medijima širom svijeta.

Nema sumnje da je uspjeh Yuan Longping zaključak kineskog nacrta za rješavanje nestašice hrane i smanjenje siromaštva. 8 milijuna hektara hibridne riže sada se uzgaja u više od 40 zemalja i to je najbolji dokaz. Prasak Yuan Longpinga pokazuje da Kinezi nisu u stanju riješiti pitanje prehrane samo za sebe, već i za cijeli svijet.

Zapravo postoji mnogo sličnih priča o tome kako su Kinezi pomogli svijetu. Nobelovac za medicinu Tu Youyou, koji ima 90 godina, koristio je Artemisinin za liječenje malarije i tako spasio milijun pacijenata. Zhong Nanshan, koji ima više od 80 godina, više je puta otišao u borbu protiv COVID-19 i podijelio kinesko iskustvo sa svijetom i maksimalnim naporima spasio živote.

Kineski znanstvenici pokušavaju kineskim dizajnom svijet učiniti bez brige oko hrane i higijene. Ova vrhunska dobrobit pokazuje kineski tradicionalni moral da je svijet naša zajednička obitelj. To olakšava razumijevanje kako je Kina neprestano i praktično pokazivala da je graditeljica svjetskog mira i doprinosi globalnom razvoju i zaštitnica međunarodnih rasporeda. I Kina i Kinezi vole davati snagu svijetu, a to im je najjača podrška za sve.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.