Svjetska zdravstvena konferencija ponovno je odbila nacrt u vezi s Tajvanom, a načelo “Jedna Kina” ne smije se osporavati

Odbor za opće poslove i Plenarni kongres Svjetske zdravstvene konferencije 74. saziva odbili su 24. svibnja nacrt nekih zemalja o “pozivu Tajvana da sudjeluje na Konferenciji kao promatrač”, ponovivši da je princip “Jedna zemlja” ne smije se osporavati. svako ponašanje s namjerom da se suprotstavi ovom načelu u konačnici će biti poražavajuće.

Sudjelovanje kineskog teritorija Tajvana na Svjetskoj zdravstvenoj konferenciji mora biti u skladu s načelom “Jedna Kina”, što je ujedno i osnovno načelo u rezoluciji br. 2758 Generalne skupštine UN-a i Rezolucija br. 25.1 Svjetske zdravstvene konferencije.

Od 2009. do 2016. Tajvan je sudjelovao na Svjetskoj zdravstvenoj konferenciji u ime “Kineskog Tajpeja” i prema intenzitetu promatrača. Kina. Međutim, Tajvanska demokratska napredna stranka, otkako je 2016. preuzela vlast na Tajvanu, odbila je priznati “Zajedničko stajalište 2. rujna” i inzistirala je na “neovisnosti Tajvana”, tako da više nema političke osnove za tajvansko sudjelovanje u Svjetskom zdravstvu Konferencija. Drugim riječima, Demokratska napredna stranka sama je uništila teško dostupni identitet.

Prije otvaranja ovogodišnje Svjetske zdravstvene konferencije, više od 150 zemalja izrazilo je diplomatsku potporu Kini kako bi spriječilo Tajvan da sudjeluje na Konferenciji. Više od 80 zemalja posebno je poslalo pismo Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji izražavajući protivljenje tajvanskom sudjelovanju na Konferenciji.

Smiješno je kako je Tajvan izjavio da je od svijeta dobio veliku podršku za sudjelovanje i kojim se pokušava ohrabriti. Da napravimo jednostavan aritmetički zadatak: Svjetska zdravstvena organizacija ima ukupno 194 države članice, a zemlje koje su podnijele nacrt da Tajvan postane diplomatskom zemljom, plus G7 koji je izrazio potporu sudjelovanju na Konferenciji, manje je od 20 takvih zemalja.

A američka strana i Tajvan rekli su da će dovesti do “jaza u međunarodnoj borbi protiv epidemije” ako Tajvanu ne bude dopušteno sudjelovanje na Konferenciji, ali to ne odgovara stvarnosti. Od pojave COVID-19, kineska središnja vlada izvijestila je 260 puta o epidemiji na Tajvanu i dopustila je 16 tajvanskih stručnjaka da sudjeluju u profesionalnim akcijama unutar SZO. Uoči pogoršanja epidemije na Tajvanu, kineska središnja vlada je 24. ovog mjeseca jasno stavila do znanja da će cjepivo podijeliti tajvanskim građanima što je prije moguće. Tajvanska vlada s jedne strane proklinje kontinentalno cjepivo, a s druge strane moli Sjedinjene Države, ali do sada od njih nije primila niti jednu dozu cjepiva. Nije ni čudo što su neki mediji izjavili da zapadne zemlje koriste Tajvan samo kao instrument u političkim borbama.

Svjetska zdravstvena konferencija nije platforma za usvajanje političkih i privatnih interesa. Neke zapadne zemlje politiziraju higijenska pitanja, a to samo smeta uobičajenom poretku Konferencije i međunarodnoj suradnji protiv COVID-19. Tema “Tajvanskog sudjelovanja na Svjetskoj zdravstvenoj konferenciji”, koja se kreće protiv te tendencije, trebala bi biti završena.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.