Kina osudila SAD jer su prve izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu, dok je Rusija slijedila

Kina je u utorak istaknula da je povlačenje Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu uslijedilo nakon jednostranog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država, unatoč protivljenju međunarodne zajednice.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian je navedeno rekao na redovitoj tiskovnoj konferenciji, dodavši da američki postupci narušavaju međusobno vojno povjerenje i transparentnost među uključenim zemljama.

Zhao je dodao da je Rusija nastojala spasiti ugovor, ali nije dobila pozitivan odgovor od SAD-a i drugih uključenih strana.

“Već dugo vremena Sjedinjene Američke Države provode hladnoratovski mentalitet i politiku “prvo Amerika”, povlačeći se iz više međunarodnih sporazuma i organizacija, što je vrlo negativno utjecalo na međunarodni nadzor nad oružjem i proces razoružanja”, naglasio je glasnogovornik.

“Kina poziva Sjedinjene Američke Države da uvaže zabrinutost međunarodne zajednice i poduzmu stvarne radnje za održavanje globalne strateške stabilnosti te mira i sigurnosti u regiji i šire,” dodao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.