Na Kina – CEEC Expo 2021 u Ningbu nastupit će i 9 hrvatskih tvrtki

Iako je pandemija koronavirusa i dalje izazov za međunarodno poslovanje, kineski organizatori Kine – CEEC Expo 2021 i ove su godine stvorili hibridni događaj koji se sastoji od internetske sekcije i sajma uživo. Tako je u utorak, 8. lipnja 2021., u kineskom gradu Ningbouu, u provinciji Zhejiang, otvoren drugi Kina – CEEC Expo koji će trajati do petka, 11. lipnja.

Grad Ningbo poznat je po svojoj dugoj tradiciji održavanja CICGF-a (Kineskog međunarodnog sajma robe široke potrošnje), koji uključuje specijalizirani odjel usmjeren na promicanje suradnje između Kine i srednje i istočne Europe u okviru inicijative 17 + 1 – Kina – CEEC Expo.

Najčešći proizvodi koje izlažu europske tvrtke su: prehrambeni proizvodi i dodaci prehrani, vino, bezalkoholna pića, umjetnička djela, darovi, proizvodi za zdravstvenu zaštitu, proizvodi za kućanstvo, roba široke potrošnje i slično.

Osim putem interneta, organizatori su svim zainteresiranim omogućili izlaganje svojih proizvoda na sajmu uživo. Naime, domaćini su Hrvatskoj gospodarskoj komori ponudili prostor za izlaganje proizvoda hrvatskih tvrtki. Prema riječima organizatora, predložili su da uživo sudjeluju samo predstavnici hrvatskih tvrtki koje već imaju predstavnike u Kini ili poslovni partneri koji ih predstavljaju, s obzirom na to da je dolazak u Kinu prilično kompliciran i provodi se prema kineskim epidemiološkim mjerama i pravilima.

Tako na ovogodišnjem sajmu sudjeluju zaposlenici Hrvatske gospodarske komore iz predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Šangaju, a zainteresirane hrvatske tvrtke svoje su proizvode poslale na izložbu.

Odaziv hrvatskih tvrtki relativno je skroman, jer je na sajam sa svojim proizvodima i promotivnim materijalima došlo samo devet poslovnih subjekata, za razliku od 2017. godine kada je više od 20 hrvatskih tvrtki također sudjelovalo na Sajmu investicija i trgovine u Ningbu. Ali to je bilo prije COVID-19, pa je to vjerojatno razlog ovogodišnjeg slabijeg odaziva. U svakom slučaju, hrvatske tvrtke izlažu na zajedničkom štandu Hrvatske u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. To su tvrtke Badel 1862 dd, Podravka dd, Neva doo, Inovatus usluge doo, ROX doo, Vegetariana doo, Aura doo, Atmosfera doo, Uniline doo i Hrvatska turistička zajednica.

Prema riječima Jelene Dumičić, neovisne savjetnice zadužene za tržišta Južne i Istočne Azije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, na ovogodišnjoj manifestaciji njih predstavlja djelatnik Hrvatske gospodarske komore u Šangaju i njihovi lokalni kineski predstavnici.

“Sajmovi su izvrsno mjesto za upoznavanje novih poslovnih partnera, a u trenutnim uvjetima nove normalne tvrtke već su naviknuti na novi način poslovanja održavanjem internetskih sastanaka. Vjerujemo da će ovogodišnji internetski sajam Kina-CEEC povezati kineske i hrvatskim tvrtkama i u konačnici rezultiraju poslovnom suradnjom “, ističe Jelena Dumičić iz Hrvatske gospodarske komore.

Što se tiče samih hrvatskih tvrtki, sve one imaju velika očekivanja od sajma, a mnoge od njih već su godinama prisutne na kineskom tržištu. Među takvim je i tvrtka Podravka dd.

Ali svoje proizvode predstavljamo u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom, a kompletne sajamske aktivnosti održavamo u okviru sajamskog prostora Hrvatske gospodarske komore. Kao i prije, naš lokalni komercijalni partner, Pura Shanghai, koji provodi aktivnosti na sajmu, također je uključen u organizaciju aktivnosti. S obzirom na očekivanja od ovog sajma, želja nam je prezentacijom predstaviti potencijalne domaće i nacionalne kupce s prednostima naših proizvoda te proširiti broj klijenata na kineskom tržištu “, ističu u Podravki.

Uz najpoznatiji proizvod Vegeta, Podravka u Ningbu izlaže i namaz od lješnjaka Lino Lada, zatim razne marmelade, gotove juhe, razne umake …

Zagrebačka tvrtka Vegetariana doo prvi se put predstavila na kineskom tržištu u studenom 2020. godine na najvećem sajmu za uvoz robe i usluga na tržište jedne države u Šangaju. Očito su dojmovi sa sajma bili pozitivni jer su svoje proizvode predstavili i u Ningbu.

“Nakon Šangaja, gdje smo se imali priliku upoznati s ogromnim kineskim tržištem, odlučili smo nastupiti u gradu Ningbo. Sajam ima najviše izlagača hrane, što nam jako odgovara, posebno zbog činjenice da je kupnja snaga Kineza neprestano raste. Kao i u Šangaju i Ningbu, i mi predstavljamo svoje veganske i organske namaze koji postaju sve popularniji u svijetu, posebno za zaštitu čovjekova okoliša kao i životinja, kao i ekosustava naš planet. za takve proizvode u bliskoj budućnosti, posebno među mlađom populacijom. Mladi su sve svjesniji da kroz zdravu prehranu i zaštitu okoliša naš planet ima svijetlu budućnost “, rekli su iz tvrtke Vegetariana doo iz Zagreba.

Još jedna velika hrvatska tvrtka već je godinama prisutna na kineskom tržištu. To su Badel 1862, koji je 2012. godine potpisao ugovor o zajedničkom ulaganju s kineskom tvrtkom Tadee Holding Group i osnovao tvrtku u Kini pod nazivom Badel 1862 & Tadee Joint Venture Company.

Inače, Badel 1862 vina uglavnom izvozi u Kinu, a prve su boce na kinesko tržište plasirane još 2009. godine. Najkvalitetnija vina su plavac Hvar, graševina Križevci i ruža Benkovac, ali i vrhunska vina Ivan Dolac Hvar i Postup Pelješac.

Zanimljivo je da je Badel 1862. vizualno prilagodio sva vina lokalnom tržištu. Naime, stražnja strana naljepnice napisana je na kineskom jeziku. Slikovito su izrađena prema tradiciji kineske abecede, a fokus je na crnim vinima jer su istraživanja pokazala da su najtraženija na Dalekom istoku. Kina je specifično tržište, sezona vina traje od lipnja do ožujka, a najviša je u veljači kada Kinezi slave Novu godinu. Badel je svjestan da je plasman vina na kinesko tržište sve zahtjevniji, jer je pijenje vina u Kini postalo stvar prestiža. Zbog toga je najteže plasirati svoja najbolja vina.

Na sajmu u Ningbu prvi se put potencijalnim kineskim partnerima predstavio Arhitektonski studio Atmosfera, koji je osnovan 2005. u Zagrebu. Ova tvrtka obavlja arhitektonski dizajn, dizajn interijera, upravljanje projektima, savjetovanje i nadzor. Njihova glavna poslovna filozofija je održivost, estetika čistoće i ravnoteže.

“Nažalost, nismo fizički prisutni na sajmu China – CEEC Expo u kineskom gradu Ningbou, međutim, predstavljat će nas naš kineski partner s kojim imamo ugovor o poslovnoj suradnji u području dizajna proizvoda. Naša tvrtka, poput drugi iz naše zemlje u organizaciji i vođenju Hrvatske gospodarske komore, odnosno predstavnika Hrvatske gospodarske komore iz Šangaja. Predstavili smo se interaktivnim namještajem, ali nudimo i usluge arhitektonskog dizajna … Budući da je ovo naš prvi nastup na Kinesko tržište, naša su očekivanja skromna, ali naš glavni cilj je proširiti krug potencijalnih kupaca “, kaže Davor Silov iz Arhitektonskog studija Atmosphere.

Hrvatska turistička zajednica također je prisutna na sajmu u Ningbu.

“Posljednjih godina sve je više kineskih turista koji su boravili u Hrvatskoj. Ekspanzija je započela 2018. godine kada su kineski turisti u Hrvatsku ostvarili 234.118 dolazaka i 345.293 noćenja. Taj se broj povećao na čak 500.000 noćenja u 2019. Većina kineskih turista boravila je u Hrvatskoj. Jadranu, a u manjoj mjeri u većim gradovima na kontinentu, poput Zagreba i Osijeka. Kineski turisti u Republiku Hrvatsku “, ističu u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Ovih dana posjetitelji sajma moći će se upoznati s ponudama hrvatskih turističkih agencija, koje će im na štandu Hrvatske gospodarske komore ponuditi predstavnici Hrvatske turističke zajednice.

U svakom slučaju, hrvatske tvrtke žele ostaviti pozitivan dojam na Ningbo sajmu i, naravno, postići nove poslovne uspjehe na kineskom tržištu. (Ivica Korman)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.