Žele „voditi svijet“? SAD prvo trebaju praktični korak za donaciju cjepiva

„Trenutno je u zemljama s visokim prihodom već primljeno skoro 44% ukupnih doza cjepiva protiv COVID-19 cijelog svijeta, a u zemljama s niskim prihodom samo 0,4%.“ Na tiskovnoj konferenciji 7. lipnja je Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni tajnik Svjetske zdravstvene organizacije otkrio dvije brojke s oštrim kontrastom. Kako je naveo, pojedine zemlje su trenutno obećale dijeliti cjepivo protiv COVID-19, a SZO očekuje da će ove zemlje ispuniti svoje obećanje u lipnju i srpnju.

Američka administracija nedavno je obećala da će do kraja lipnja prevesti 80 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19 u inozemstvo. No svijet do sada nije vidio praktičnu akciju američke strane. Da li je to još jedna politička igra i prazna priča? Podsjetimo, prošla američka administracija također je obećala da će zemljama u razvoju, uključujući Kinu, donirati 100 milijuna dolara za borbu protiv epidemije, ali nije bilo ništa od toga.

U zadnje vrijeme pojedine zapadne zemlje, u pitanju proizvodnje i raspodjele cjepiva, pričaju jednu stvar a rade drugu, i javno potiču nacionalizam oko cjepiva, čime u ogromnoj mjeri opstruiraju svjetsku suradnju protiv pandemije i dobivaju kritiku međunarodne zajednice.

Uzmemo li SAD kao primjer, u početnoj fazi cijepljenja ta zemlja je, oslanjajući se na prednost u istraživanju i nabavci, bezobzirno sakupljala prekomjernu količinu cjepiva koja je mnogo puta veća nego stvarna potreba u toj zemlji. Kada je procijepljenost postigla određeni napredak, pojedini američki političari su, radi uljepšavanja imidža zemlje i udara na Kinu u geopolitičkom smislu, objavili tzv. „plan za donaciju cjepiva“. Ben Sasse, senator Republikanske stranke nedavno je u članku na „The Wall Street Journalu“ najavio da SAD trebaju što ranije odraditi „diplomaciju cjepiva“ da se tako suprotstave Kini.

Donacija cjepiva je međunarodni moral a ne političko oružje. Međunarodna zajednica je već odavno svjesna kako američka strana igra političke igre u pitanju donacije cjepiva, dok je doprinos kineske strane međunarodnoj borbi protiv pandemije je praktična.

Ovih dana se širi priča u brazilskom gradu Serrani: nakon masovnog cijepljenja kineskim cjepivom Sinovaca, broj novih smrtnih slučajeva je smanjen za 95%, a broj pacijenata u bolnicama je smanjen za 86%. Leonardo Capitelli, gradonačelnik Serrane je tvrdio:“naše gospodarstvo raste, mnogo novih tvrtki namjeravaju investirati ovdje, obnavljamo normalan život, ljepši je život iz dana u dan.“

Do sada je Kina donirala cjepivo za 80-tak zemalja u razvoju s hitnim potrebama, izvozila za 40-tak zemalja, a akumulativno je isporučila više od 350 milijuna doza širom svijeta. Malezijski list „Utusan Borneo“ je ocijenio da Kina „praktičnim djelovanjem štiti sigurnost života“.

Uoči svog posjeta Europi, američki predsjednik Joe Biden na „The Washington Post“ je još jednom propagirao tzv. „vodstvo SAD-a“, tvrdeći da je „prioritetni zadatak SAD-a obustava pandemije, pojačanje zdravstvene sigurnosti raznih zemalja i poticanje oporavka globalnog gospodarstva“. Ako je rekao istinu, molimo Washington da praktično počne raspodjeljivati cjepivo. To je najhitnije u svijetu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.