Istražitelj SZO-a: Hipoteza o curenju iz laboratorija u Wuhanu je “manjkava”

Hipoteza curenja iz laboratorija o podrijetlu bolesti COVID-19 je manjkava, napisao je Dominic Dwyer, profesor na Sveučilištu u Sydneyu, u članku koji je list Sydney Morning Herald objavio u utorak.

Ključna je mana, napisao je, da nijedan dokaz ne ukazuje kako je Institut za virologiju u Wuhanu imao virus SARS-CoV-2 prije pandemije.

“Laboratorijsko curenje, ako bi to bilo podrijetlo … znači da su za početak morali imati virus, a o tome nemamo dokaza”, rekao je Dwyer, koji je također bio član ekipe Svjetske zdravstvene organizacije (SZO-a) upućene u Kinu u siječnju.

Kao “prilično istaknuti istraživački institut” koji radi na koronavirusima, Institut za virologiju u Wuhanu nije imao razloga bilo što skrivati ako je imao virus, napisao je Dwyer.

Kina se u istrazi o podrijetlu bolesti COVID-19 činila otvorenom i kooperativnom, napisao je. “Pustili su nas da posjetimo sve lokacije koje smo zatražili posjetiti. Mislim da su bili prilično otvoreni.”

Izvješće SZO-ove ekipe zaključuje kako je prelazak virusa s jedne životinjske vrste na drugu, a zatim na ljude najvjerojatniji uzrok bolesti COVID-19 te ocjenjuje kako je curenje iz laboratorija “krajnje malo vjerojatno”, napisao je Dwyer.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.