Sjedinjene Države potiskuju Kinu s opravdanjem “konkurencije”, a opet će ući u vlastitu zamku

8. lipnja po lokalnom vremenu američki je senat donio američki Zakon o inovacijama i konkurenciji, koji je paket nekoliko zakona za borbu protiv Kine. U ovom je zakonu Kina postala njihov zamišljeni neprijatelj, a duh ovog zakona je ublažiti razvojni put Kine i njezinu unutarnju i diplomatsku politiku, potaknuti svestrano strateško natjecanje, pa čak i izazvati razdvajanje i konfrontaciju s Kinom. Odnosno, taj Zakon ispunjava hladnoratovski mentalitet nula zbrojeva i ne pripada u potpunosti sadašnjem vremenu.

Temelj ovog zakona je bivši “Zakon o beskrajnim granicama”, kojem su predstavnici obje strane dodali više od 600 izmjena i dopuna, a njegov sadržaj uključuje gotovo sve poslove s Kinom. Razumni bi ljudi lako shvatili da ovaj zakon, u ime “inovacija i konkurencije”, upravo provodi sveobuhvatan štrajk na Kinu. Sve to ne samo da je iskrivilo pravo značenje „inovacije“ i „konkurencije“, već predstavlja i ponižavanje i sram tzv. “Pravila slobodne konkurencije na tržištu” na koja su neki Amerikanci ponosni.

Pojedinci u SAD-u ovaj zakon vide kao lijek za zaštitu američke hegemonije, a on je zapravo otrov. Analitičari su istaknuli da se pretpostavke u Zakonu ne tiču ​​suštinskih problema SAD-a i da zato takav zakon neće pomoći u rješavanju trenutne krize u toj zemlji. Suprotno tome, što je u Zakonu više senzacionalističke retorike o “prijetnji Kine”, to više pokazuje nesposobnost pojedinih američkih političara i njihove namjere da se oslobode odgovornosti.

Američki Institut za odgovorno upravljanje zrakoplovom u Quincyju nedavno je citirao članak Michaela D. Swainea, ravnatelja Instituta za istočnoazijske programe, i istaknuo da dio sadržaja zakona ponavlja najekstremniju i najdonimiziraniju retoriku Washingtona o Kini. Dakle, u određenom smislu pokazuje kako SAD samo traži žrtvenog jarca za njihov težak gospodarski rast, a dokazana je nesigurnost i frustracija Amerikanaca.

U današnje doba ekonomske globalizacije, američki pojedinci namjeravaju sveobuhvatni udar na Kinu kroz zakonodavstvo, a nesumnjivo će to ugroziti globalni razvoj i napredak, a naštetiti i samoj sebi.

Uzmimo za primjer područje tehnologije. Spomenuti zakon najavio je da će uložiti više od 200 milijardi dolara u tehnološki, znanstveni i istraživački sektor, a kinesko osoblje povezano s istraživačkim programima isključeno je izvan američkih projekata, kako bi se potaknula američka konkurentnost. Ova hegemonijska akcija sigurno bi ugrozila globalnu znanstvenu i tehnološku suradnju i razmjenu, čineći tako velik negativan utjecaj na tehnološke inovacije i napredak čovječanstva. Niti će SAD preživjeti.

Jesu li ti pojedinci zaboravili da u posljednjih nekoliko desetljeća američki puč i potiskivanje (?) Nisu samo bili bez rezultata, već su omogućili Kini da uspije na polju visoke tehnologije. Kina je uspjela lansirati sondu na Mjesec, započela je izgradnju svemirske stanice i slijedila sondu do Marsa … sve je to najbolji dokaz. Danas je Kina zemlja s ogromnim tržištem za proizvodnju i potrošnju, kao i bogatim ljudskim resursima. Sve su to preduvjeti za neovisne inovacije i tehnološki napredak. Portal RT nedavno je komentirao da će američka zabrana ulaganja u kineske tvrtke donijeti samo suprotan rezultat, omogućit će Kini da bude još jača.

Zapravo, preuzimanje položaja Sjedinjenih Država nikada nije bio cilj kineskog razvoja, ali njegov je cilj učiniti kineski narod ljepšim životom. Kina pozdravlja pozitivnu konkurenciju na temelju jednakosti i pravde, ali ne prihvaća međusobne napade i odrubljivanje glave, tj. Negativnu konkurenciju, niti dopušta bilo kome da oduzme prava na razvoj druge države.

Samo onaj koji je nešto učinio zna kako poništiti ono što je učinio. Neprijatelj Sjedinjenih Država nije Kina, već „zli duh“ u srcima američkih političara. Američka bi strana trebala odmah zaustaviti raspravu o negativnim zakonima o Kini i usredotočiti se na njezine poslove. Nitko ne može zaustaviti korak kineskog naroda prema boljem životu, a tvrdoglavo ponašanje američkih pojedinaca samo će gurnuti tu zemlju u vlastitu zamku.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.