Izviđači su ljubitelji i čuvari prirode

Aktivnosti izviđačke organizacije u općini Bilje imaju svoj kontinuitet dulji od dvadeset godina. Još tijekom boravka u prognaničkom naselju u Čepinu, uz pomoć Udruge izviđača „Slavonski hrast“, pokrenute su aktivnosti za djecu i mlade s ciljem da ih se uključi u djelovanje izviđačkog pokreta. Nakon završetka Domovinskog rata i procesa mirne reintegracije Baranje i Hrvatskog podunavlja stekli su se uvjeti za nastavak aktivnosti na „vlastitom terenu“. U proteklom razdoblju izviđači iz Bilja sudjelovali su u brojim aktivnostima i tako stekli potrebna znanja i iskustva potrebna za održavanje kontinuiteta svog djelovanja i afirmaciju u lokalnoj zajednici.

Niti jedno zborovanje Saveza izviđača Hrvatske, kao niti ljetni kampovi Saveza izviđača Osječko-baranjske županije nisu prošli bez sudjelovanja izviđača iz Bilja. Vrijedi spomenuti da su biljski izviđači bili u dva navrata i domaćini višednevnih tečajeva za voditelje izviđačkih skupina u Savezu izviđača Hrvatske. Svi ovi uspjesi rezultat su prije svega predanog rada voditelja-volontera, ali i potpore i razumijevanja lokalne zajednice. Nakon godina predanog rada došao je trenutak da izviđači u Bilju osnuju svoju izviđačku družinu koja će djelovati pod imenom „Štekavac“. Izviđači su ljubitelji i čuvari prirode, a orao štekavac je ugrožena vrsta koja obitava na prostoru Kopačkog rita pa je i odabir imena izviđačke družine bio posve logičan. U skladu s izviđačkim načinom života bio je odabir mjesta održavanja osnivačke skupštine: obala Biljskog jezera, na prostoru Veslačkog kluba. Za voditelja družine biljski su izviđači izabrali Silviju Tibor-Kovač, a za starješinu Daniela Antonovića. Okupljanje na osnivačkoj skupštini iskorišteno je i za provedbu zanimljivih programskih aktivnosti, a najveći interes bio je za vožnje kanuima po Biljskom jezeru.

Zajedno s članovima Udruge izviđača „Slavonski hrast“, koji su iz Osijeka došli biciklima, organizirane su zanimljive radionice savladavanja izviđačkih vještina. Ljetna vrućina i nasrtljivi komarci nisu nimalo pokvarili zadovoljstvo sudionika, a jednodnevno druženje završeno je obilnim porcijama izviđačkog graha.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.