Na izgradnji autoceste bilo je angažirano 390 radnika iz Kine, a 95% projekta je završeno

PODGORICA – Najveći projekt u Crnoj Gori, izgradnja autoceste, trenutno zapošljava 1.131 radnika, od čega je 390 iz Kine, pokazuju podaci koje je objavila vlada. U istom dokumentu navodi se da je kineska tvrtka koja izvodi radove završila 95% radova na projektu.

100 crnogorskih državljana iz susjednih zemalja koji rade za kinesku tvrtku, a 641 radnik zapošljava kooperanti.

Izvođač projekta je kineska tvrtka CRBC – China Road and Bridge Corporation. U dokumentima koje je objavila crnogorska vlada navodi se da je ukupan stupanj završenosti radova na izgradnji autoceste od Smokovca do Mateševa oko 95%.

-Izvođač je završio sve radove na rasponskim konstrukcijama na mostovima. U tijeku su radovi na izgradnji preostalih prijelaznih ploča, zaštitnih ograda i dilatacijskih spojeva. Završen je proboj i izgradnja sekundarne obloge na svih 16 tunela. Ključne aktivnosti koje se trenutno realiziraju u tunelima su radovi na ugradnji električne i mehaničke opreme i instalacija, kao i izgradnja cestovne konstrukcije – navodi se u dokumentu.

Što se tiče otvorene rute, ukupno je izvedeno oko 85% radova (iskopi, nasipi, armirani zemljani zidovi i armiranobetonski zidovi, zaštita kosina i izgradnja prometnice).

– Postotak izvedenih zemljanih radova na otvorenoj trasi (iskopi i nasipi) je oko 99%. Ojačani zemljani zidovi, kao posebna vrsta potpornih konstrukcija, dovršeni su u cijelosti. U skladu s Izvještajem izvođača, u svibnju 2021. godine na projektu je angažiran 1131 radnik. Od ovog broja, 390 radnika je iz Kine, 100 crnogorskih državljana i okolnih zemalja koji rade za kinesku tvrtku, a 641 radnika zapošljavaju kooperanti – dodaje se u informacijama Vlade.

Prema informacijama koje je objavila crnogorska vlada, tvrtka CRBC dovršila je sve radove na rasponskim konstrukcijama na mostovima.

– U tijeku su radovi na izgradnji preostalih prijelaznih ploča, zaštitnih ograda i dilatacijskih spojeva. Preostalo je dovršiti radove na hidroizolaciji dijela ploča ceste, radove na asfaltiranju, radove na ugradnji mostovne opreme i radove na uređenju ispod mostova, nakon čega slijedi ispitivanje mostova s ​​probnim opterećenjem. Završeno je postavljanje prvog sloja asfalta na mostove: Smokovac, Gornje Mrke, Moračica, Đurićev Laz, Ratkov Laz i Lutovo u obje prometne trake – navodi se u dokumentu. (Jovana Đurišić)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.