Dubrovački forum ističe multilateralizam i solidarnost tijekom pandemije

Pandemija COVID-19 pokazala je nužnost multilateralizma i važnost solidarnosti među svim zemljama u tako teškim vremenima, složili su se u subotu sudionici 14. Dubrovačkog foruma.

Dvodnevni forum koji je započeo u petak na jugu Hrvatske pod temom “zajedno u odvojenom svijetu”, usredotočio se na utjecaj pandemije na geopolitičke odnose i globalno gospodarstvo.

Nazočili su mu hrvatski i europski dužnosnici, uključujući premijera Andreja Plenkovića, visokog predstavnika Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell te ministre vanjskih poslova europskih zemalja.

Glavne teme bile su “Demaskiranje geopolitike post-pandemijskog svijeta”, “Međunarodna zajednica i zapadni Balkan: kako zaustaviti karantenu?” i “Europska unija, inicijativa tri mora i 17 + Kina: kako podržati gospodarski rast i društveni razvoj srednje i istočne Europe?”

U svom glavnom govoru u subotu, Plenković je istaknuo da je Hrvatska zadržala solidnu financijsku reputaciju unatoč pandemiji i razornim potresima koji su uzrokovali kauzalnosti i ozbiljnu infrastrukturnu štetu u ožujku i prosincu prošle godine.

Plenković je naglasio dobru suradnju Hrvatske i Kine, što se pokazalo tijekom pandemije.

Premijer je također pozvao na daljnje proširenje EU na Balkan, ističući potrebu da Sjeverna Makedonija i Bugarska što prije riješe bilateralna pitanja, a Albanija i Sjeverna Makedonija da započnu pregovore s Unijom.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.