Hrvati imaju bogatstvo od 545 mlrd. kuna bez nekretnina

Ukupna financijska imovina hrvatskih građana na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja iznosila je 545,3 milijarde kuna, podaci su Hrvatske narodne banke. To je za 42 milijarde ili 8,4 posto više nego godinu dana ranije.

Depoziti i valute premašili su 271 milijardu kuna, te su činili gotovo 50 posto financijske imovine hrvatskih kućanstava.  Slijede ulaganja u osiguranja i mirovine, čija vrijednost premašuje 152 milijarde kuna te u vlasnički kapital, dionice i investicijske fondove, nešto više od 100 milijardi kuna. Na kraju ožujka financijske obveze građana su iznosile su 153 milijarde kuna, uglavnom za kredite.

Na kraju prvog tromjesečja 2021. financijska imovina hrvatskoga gospodarstva iznosila je 2.567 mlrd. kn, što je povećanje od 42 mlrd. u tom tromjesečju i 174 mlrd. u razdoblju od godine dana. Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva iznosile su 2.751 mlrd. kn, a povećale su se za 46 mlrd. kn u tromjesečju, odnosno 162 mlrd. u razdoblju od godine dana. U odnosu na BDP, financijska imovina hrvatskoga gospodarstva na kraju prvog tromjesečja 2021. iznosila je 690% godišnjeg BDP-a, navodi Hrvatska narodna banka.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.