Plodovima razvoja ljudskih prava u Xinjiangu se razbija velika laž fabricirana od strane protukineskih snaga Zapada

Kineska Vlada je 14. srpnja objavila bijelu knjigu naslovljenu „Garancija ravnopravnih prava raznih etničkih grupa u Xinjiangu“, u kojoj je, citirajući konkretne materijale i sadržajne podatke, sveobuhvatno prikazano kako u Xinjiangu građani raznih etničkih grupa po zakonu uživaju sva građanska, politička i gospodarska prava, kao i vjersku slobodu. Zahvaljujući konceptu o ljudskim pravima kineske vladajuće partije i Vlade da je „narod u centru rada“, stanje ljudskih prava u Xinjiangu postiglo je povijesni napredak, čime se razbila i laž fabricirana od strane protukineskih snaga sa Zapada.

Ravnopravnost svih etničkih grupa jedan je od suštinskih principa uspostavljenih od početka, osnivanjem nove Kine. Prema bijeloj knjizi, od samog početka osnivanja nove Kine, Vlada Kineske komunističke partije je uvijek stavljala ravnopravnost, jedinstvo i zajednički prosperitet i razvoj svih etničkih grupa kao osnovni princip za rješavanje etničkih pitanja i odnosa. Godine 1955. je osnovana Ujgurska autonomna regija Xinjiang gdje sve etničke grupe ravnopravno sudjeluju u nacionalnim poslovima, upravljanju lokalnim poslovima i vršenju demokratskih prava. Sve ovo predstavlja kvalitetnu osnovu za razvoj ljudskih prava u Xinjiangu.

Prema iskustvu raznih zemalja, ljudska prava su samo prazna priča ako se ne razvijaju. Pravo za razvoj je neophodan preduvjet za realizaciju raznih ljudskih prava. Prema podacima u bijeloj knjizi, od godine 1978. do 2020., raspoloživi dohodak po glavi stanovnika u ruralnom području je narastao 108,2 puta, a u seoskom području 116,9 puta. (ruralno i seosko znači isto.. nije mi jasno?) Zahvaljujući nizu mjera za iskorjenjivanje siromaštva proizvodnom industrijom, do kraja 2020., svih 2,73 milijuna siromašnih stanovnika u selima po tekućem standardu u Xinjiangu je otklonilo siromaštvo, i pitanje siromaštva je povijesno riješeno. Može se vidjeti da građani svih etničkih grupa u Xinjiangu uživaju ista prava za razvoj, a cilj tog razvoja je realizacija zajedničkog obogaćivanja.

Istovremeno, etnička kultura i vjerska sloboda u Xinjiangu su zaštićene i u razvoju. Trenutno, desetak dijalekata i znakova raznih etničkih grupa u Xinjiangu se široko koriste u svakodnevnim poslovima. Treba spomenuti da, iako pojedinci iz zapadnog svijeta stalno senzacionalistički fabriciraju glasine o „nasilnim uništenjima džamija“, činjenica je da su unutar džamija u Xinjiangu kompletna postrojenja, uz medicinske usluge i elektronske zaslone, kompjutore i druge uređaje, čime je vjernicima pružena udobnost.

Istovremeno, brojne pronicljive ličnosti su izrazile pravedni glas. Na primjer, francuski učenjak Maxime Vivas ranije je u svojoj knjizi „Kraj lažnih vijesti o Ujgurima“(The End of Uyghur Fake News), govoreći o svojem iskustvu u Xinjiangu, razotkrio laži pojedinih zapadnih medija o Xinjiangu. Duboko je istraživao i politike kineske Vlade u Xinjiangu, zaključivši da se politike Kine i Xinjianga mogu pogledati u dva aspekta, prvi je da se kroz pomoć mladim ljudima iz nacionalnih manjina u obrazovanju unaprijedi razvoj te regije, a drugi je kontrola kineske Vlade nad raznim potencijalnim terorističkim krizama.

Trenutno se Xinjiang nalazi u najboljem razdoblju za razvoj u povijesti. Kroz „prozor“ Xinjianga, međunarodna zajednica može vidjeti kako je Kina praktičnim koracima realizirala ravnopravnost svih etničkih grupa i potom osigurala i unaprijedila ljudska prava. Pojedini zapadni „zaštitnici ljudskih prava“ i njihove zle namjere za uznemiravanje Xinjianga i Kine sigurno će završiti neuspjehom. Bolje da razmišljaju kako da vrate krvne dugove rasizma i kolonijalizma.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.