Računi za plin najkasnije do 2026. porast će za 25 posto

Ako se prihvati energetski plan Europske komisije, računi građana koji se griju na plin najkasnije do 2026. porast će za 25 posto. To je potvrdio i ministar Ćorić koji ističe da će Hrvatska za bezbolnu energetsku tranziciju raspolagati s čak 60 milijardi kuna.

Prijelaz energije neće biti jeftin. Znali smo to i prije, ali sada se stvaraju konkretni obrisi. Plan Europske komisije znači da će se do 2030. emisije smanjiti za 55 posto u odnosu na 1990., pa će uporaba energije koja zagađuje okoliš uskoro postati znatno skuplja.

Za građane koji koriste plin to će značiti povećanje cijene grijanja za 25 posto, no stručnjaci ističu da postoji način da građani zaustave rast cijena.

Puno je prostora za poboljšanje, jer je u Hrvatskoj još uvijek vrlo malo solarnih elektrana.

Rast cijena grijanja stvorit će dodatna sredstva koja će se koristiti za sprečavanje energetskog siromaštva među najugroženijim skupinama.

Europska unija etablirala se kao svjetski lider u provedbi zelenih politika. No, problem je što emisije na razini Unije predstavljaju samo 8,5 posto globalnog zagađenja. Dakle, da bi imali stvarni utjecaj na klimatske promjene, drugi će morati slijediti europski put, prije svega Kina, SAD i Indija, koje proizvode 50 posto svjetskog zagađenja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.