SAD na svoj način, i to sve češće i infamnije, fabriciraju laž o „kineskim hakerima“

Nedavno su SAD, okupljajući pojedine zapadne saveznike, objavile izjavu u kojoj su oklevetale Kinu kako je „krenula u internetski napad“. Istovremeno, američka strana je s opravdanjem tzv. „internetske krađe“ optužila 4 osobe s kineske strane. No, tzv. tehnički detalji koje je objavila američka strana ne mogu činiti kompletan lanac dokaza. Kritika SAD-a prema kineskoj strani totalna je izmišljotina, SAD su samo fabricirale još jednu laž i to na taj svoj sve češći, infamni način.

Kad je internetska sigurnost u pitanju, SAD su dosljedno i zahvaljujući vlastitoj tehnološkoj prednosti drsko prisluškivale i krale tajne podatke u velikom razmjeru u svijetu, bez razlike među zemljama, a nelegalno su krali i osjetljiva obavještenja i privatne podatke građana. Bez obzira na incident „Prizma“ ili nedavni skandal tijekom kojega su danski mediji otkrili da „SAD prisluškuju saveznike“, sve ovo je omogućilo čitavom svijetu da osvijesti kako su SAD pravi i najveći rušilac globalne internetske sigurnosti.

Foto: VCG

Foto: VCG

Prema podacima, u godini 2020. su povezane službe Kine uhvatile više od 42 milijuna uzoraka zlonamjernih softvera. Među uzorcima zlonamjernih softvera porijeklom iz inozemstva, 53% od njih je došlo iz SAD-a. Kako je otkrio Tehnički tim nacionalne koordinacije računalnih mreža / Kordinacijski centar Kine (National Computer Network Emergency Response Technical Team/Coordination Center of China), 2020. je godine oko 52 tisuće računala u inozemstvu zlonamjernim programima kontroliralo servise, čime se kontroliralo oko 5,31 milijuna računala unutar Kine. Po broju kontrole računala unutar Kine, SAD i njihovi saveznici se nalaze na prva tri mjesta.

Osim toga, jedna prestižna internetska tvrtka iz Kine je u svom izvješću istaknula da je APT-C-39, hakerska organizacija američke CIA-a, ranije napravila jedanaestogodišnje internetsko prodiranje i napad prema kineskim institucijama iz sektora znanstvenog istraživanja zrakoplovstva i astronautike, naftne industrije, velikih internetskih tvrtka i vladinih služba, čime je teško ugrozila nacionalnu i gospodarsku sigurnost Kine.

Foto: VCG

Foto: VCG

A ono što vrijedi još više opreza jest da je zadnjih godina NATO pod vodstvom SAD-a jasno definirao internetski prostor kao novo ratište, i neprestano promiče vojni i ratni angažman na internetu. Sve ovo povećava rizik za internetske sporove među zemljama i predstavlja štetu svjetskom miru i sigurnosti.

Internetski napad je zajednička prijetnja cijelom svijetu. Kao glavna žrtva internetskog napada, Kina se odlučno protivi udarima i internetskim napadima u bilo kojem obliku, te inzistira da razne zemlje, na osnovi međusobnog poštovanja, uzajamnog povjerenja i koristi, putem razgovora i suradnje štite internetsku sigurnost. Kineska strana je prošle godine donijela i „Inicijativu o globalnoj sigurnosti podataka“, u kojoj je inicirala miroljubiv, sigurnosni, otvoreni, suradnički i uređeni princip za upravljanje internetskim prostorom, čime je dobila pozitivnu reakciju brojnih zemalja u razvoju, a jedino je zapadni svijet bio hladan prema toj inicijativi. Nije teško razumjeti njihovu reakciju – brinu se da će tako izgubiti svoj hegemonijski status u internetskom svijetu.

S jedne strane, oni stalno kreću u internetski napad, a s druge strane zovu sebe „zaštitnikom internetske sigurnosti“. Nezamislivo je kako su SAD i pojedine zapadne zemlje licemjerne, koristeći se dvostrukim mjerilom. Čovjek ne može očistiti sebe tako da zaprlja drugoga, i zato će američka laž o „kineskim hakerima”, podržana od strane zapadnih saveznika, samo omogućiti svijetu da razumije koliko su Amerikanci beskrupulozni u svrhu zaštite i učvršćenja svoje internetske hegemonije, i koliko su nepodnošljiva njihova zla djela.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.