Kina pozvala SAD da isprave greške u politici i djelovanju prema Kini

Kina je pozvala SAD da isprave pogreške u politici i djelovanju prema Kini te uklone sankcije za kineske dužnosnike i vizna ograničenja za studente i prestanu potiskivati razvoj kineskih poduzeća.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Xie Feng je navedeno rekao u ponedjeljak tijekom razgovora s gostujućom zamjenicom državnog tajnika SAD-a Wendy Sherman u sjevernoj kineskoj općini Tianjin.

Xie je rekao kako je na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora Kina SAD-u uručila dva popisa na kojem su specificirana područja u kojima Peking zahtijeva promjene. Jedan sadrži američke politike i optužbe koje se tiču Kine za koje Peking da im je potreban ispravak, a drugi je popis ključnih slučajeva koji se tiču kineskih dužnosnika i ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je.

Na prvom popisu je Kina predložila da SAD bezuvjetno uklone vizna ograničenja za članove Komunističke partije Kine i njihove obitelji, sankcije za kineske čelnike, dužnosnike i vladine agencije, kao i vizna ograničenja za kineske studente.

Kina je također pozvala SAD da prestanu potiskivati kineska poduzeća, zlostavljati kineske studente, suzbijati Konfucijeve institute, zaustave označivanje kineskih medija kao “inozemnih agenata” te povuku zahtjev za izručenjem financijske direktorice Huaweija Meng Wanzhou.

Na drugom popisu je Kina Washingtonu izrazila zabrinutost zbog slučajeva odbijanja prijava za vizu nekih kineskih studenata, kao i rastućih protukineskih osjećaja i mržnje prema osobama porijeklom iz Azije u SAD-u. Pozvala je Washington na poštivanje i zaštitu zakonskih prava i interesa kineskih građana i institucija u SAD-u.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.