Najveći zabilježen negativan prirodni prirast u OBŽ

U Hrvatskoj je 2020. godine broj rođene djece pao za 0,8 posto u odnosu na godinu prije, dok je broj umrlih porastao za 10,1 posto u odnosu na 2019., pokazuje analiza prirodnog kretanja stanovništva u prošloj godini koju je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Stopa prirodnog prirasta u 2020. u Hrvatskoj bila je negativna i iznosila je -5,2, odnosno razlika između broja živorođene djece i broja umrlih osoba je -21.178. Ta je razlika 2019. bila -15.659 osoba, a 2011. godine -9822.

U svim županijama zabilježen je negativan prirodni prirast, a najveći je bio u Osječko-baranjskoj županiji, i to -2108.

Međutim, Osječko-baranjska županija na svom službenom portalu od podataka DZS-a izdvaja samo podatak da je na području županije u 2020. godine rođeno 100 djece više nego godinu dana ranije.

“Prvi je to put od 2012. godine da je broj rođene djece na području Osječko-baranjske županije veći u odnosu na prethodnu godinu. Iako je prirodni prirast negativan u svim županijama, odnosno veći je broj umrlih nego rođenih, raduje podatak da je na području devet županija rođeno više djece nego 2019. godine, a najviše, njih 100, upravo na području naše Županije”, ustvrđuje se u objavi. Zasluge za taj pozitivni pomak u prošloj godini pripisuju provedbi niza projekata kojima županijska uprava nastoji usporiti i promijeniti negativne demografske trendove. “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva, besplatni školski obrok za oko 18.000 učenika osnovnih škola, izgradnja regionalnih centara kompetentnosti, besplatni prijevoz vlakom redovitih studenata, posebni projekti za mlade i umirovljenike, kao i niz projekata za poljoprivrednike i poduzetnike temelj su za daljnje poboljšanje demografskih kretanja, porast kvalitete življenja na području Županije te ujednačen gospodarski, socijalni i društveni razvoj. Porast broja rođene djece, čiji je pozitivan trend nastavljen i u prvom tromjesečju ove godine, najbolji je pokazatelj uspješnosti provedenih mjera”, zaključuje se.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.