Kina pozvala EU na poštovanje vladavine prava i sudskog suvereniteta u izricanja kazne za Schellenberga

Kina je u utorak pozvala Europsku uniju (EU) na iskreno poštovanje duha vladavine prava i kineskog pravosudnog suvereniteta nakon što je Služba za vanjsko djelovanje Europske unije izrazila zabrinutost zbog smrtne presude za osuđenog krijumčara droge Roberta Schellenberga.

Kineski sud je u utorak potvrdio smrtnu presudu za Schellenberga, kanadskog državljanina, osuđenog za krijumčarenje preko 222,035 kg metamfetamina u Kinu 2018.

“Zločini povezani s drogama su ozbiljni zločini u cijelom svijetu i izuzetno su štetni za društvo te svaka zemlja protiv njih zauzima čvrst stav”, rekao je glasnogovornik kineske misije pri EU-u. “Kineski zakon predviđa smrtnu kaznu i strogo kontrolira njenu provedbu. Smrtna kazna za izuzetno opasne zločine povezane s drogom će pomoći u odvraćanju i sprječavanju takvih zločina.”

“Pitam se brine li ikada EU, dok poziva na pravdu za trgovce drogom, o ljudskim pravima bezbroj pojedinaca pogođenih drogom i dobrobiti njihovih obitelji”, rekao je glasnogovornik.

Kineska misija je također pozvala EU da ozbiljno poštuje duh vladavine prava i kineski pravosudni suverenitet te prestane upućivati neodgovorne primjedbe.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.