Izvješće: Prekogranična upotreba RMB-a na rekordno visokoj razini

Udio kineske valute renminbija (RMB-a) u prekograničnim plaćanjima je u 2020. godini dosegao rekordnu vrijednost i nastavlja rasti, navedeno je u izvješću o internacionalizaciji RMB-a koje je objavila Kineska bankarska udruga.

Prekogranična upotreba RMB-a je na godišnjoj razini prošle godine porasla za 44,3% na 28,38 bilijuna juana (oko 4,37 bilijuna američkih dolara), od čega su prekogranični primici dosegli 14,1 bilijuna juana, a plaćanja su iznosila 14,28 bilijuna juana, stoji u izvješću.

Prekogranična poravnanja u RMB-u su činila 47,4% svih prekograničnih poravnanja u domaćoj valuti i devizama, što je novi rekord te za 9,28 postotnih bodova više od razine iz 2019. godine, pokazali su podaci iz izvješća.

Kamatne stope i tečaj RMB-a su održali relativnu stabilnost, unatoč neizvjesnostima zbog pandemije bolesti COVID-19, što je kinesku valutu učinilo sigurnim sredstvom za globalne ulagače i kapital, napomenuto je u izvješću.

Kako je Kina ubrzala dvosmjerno otvaranje financijskog tržišta, uspostavljeno je više kanala za ulaganje u sredstva u RMB-u, navedeno je u izvješću, a globalni ulagači su promijenili praksu “čekanja što će dogoditi” te stvaraju sustavne i dugoročne planove ulaganja na kineskom tržištu obveznica.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.