Obilježena 30. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije “Orao” Osijek

Obilježena je 30. godišnjica osnutka osječke Specijalne jedinice policije „Orao“, osnovane 3. ožujka 1991. godine. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred zgrade PU Osječko-baranjske odala se počast 19-orici pripadnika jedinice koji su dali svoj život u stvaranju domovine, a upravo su postrojbe specijalne policije među prvima stale u obranu na samom početku Domovinskog rata. Naglasio je to i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Na samom početku agresije na Hrvatsku, kada nismo imali organizirane vojne formacije, prvi koji su stali u obranu bili su upravo policajci. Oni su prva ozbiljna i taktički uvježbana postrojba koja je bila spremna odgovoriti na sve ratne izazove. Nakon ustroja vojnih snaga preuzimaju još veću odgovornost i odlaze na neke od najzahtjevnijih terena, poput Velebita te sudjeluju u brojnim borbenim akcijama. Zato se danas prilikom obilježavanja osnutka SJP „Orao“ s posebnim pijetetom sjećamo i 19 mladića koji su dali svoj život u obrani Republike Hrvatske – istaknuo je župan Anušić.

Ilija Vidić, predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata „Orao“ Osijek kazao je kako je jedinica tijekom rata prošla gotovo sva ratišta u Hrvatskoj i sudjelovala u mnogim vojno-redarstvenim akcijama.

Naša je postrojba osnovana 3.3.1991. godine, međutim ove godine, u ožujku, zbog pandemije koronavirusa nismo bili u mogućnosti održati obilježavanje 30. godišnjice osnutka te smo ga prebacili za rujan. Na današnji dan prisjećamo se ratnog djelovanja naše postrojbe koja je prošla sva ratišta od Slavonije do Dubrovnika. Najviše vremena smo proveli na Velebitu, nešto više od dvije godine, a sudjelovali smo u svim vojno-redarstvenim akcijama Domovinskog rata. Kroz našu je postrojbu prošlo više od tisuću ljudi, kako aktivnih tako i pričuvnih pripadnika i poginulo je njih 19 dok je 64 ranjeno – zaključio je Vidić.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.