Xi poziva na stabilnu tranziciju afganistanske situacije, dijaloge s Afganistanom

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je u petak na napore za promicanje stabilne tranzicije afganistanske situacije što je prije moguće, uključivanje Afganistana u dijaloge i pomoć afganistanskom narodu u prevladavanju teškoća.

Xi je to izjavio u Pekingu tijekom video povezivanja na zajedničkom samitu čelnika Šangajske organizacije za suradnju (SCO) i Organizacije dogovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) o afganistanskom pitanju.

Sve ove zemlje nalaze se u blizini Afganistana i unutar su zajednice radi zajedničke budućnosti i zajedničke sigurnosti, rekao je Xi, dodajući da bi trebali raditi zajedno kako bi odigrali svoju ulogu u kritičnim trenucima.

U prijedlogu u tri točke, Xi je pozvao na poštivanje suvereniteta, neovisnosti i teritorijalnog integriteta Afganistana, podržavajući provedbu načela “pod vodstvom Afganistana, u vlasništvu Afganistana” i dopuštajući afganistanskom narodu da samostalno odlučuje o budućnosti svoje zemlje.

Naglasio je da podržava sve strane u Afganistanu u postizanju inkluzivnih političkih aranžmana što prije kroz dijalog i konzultacije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.