Uspjeh Udruga Spiritus i Amadea

30 dugotrajno nezaposlenih žena prekvalificirano u gerontodomaćice – dio već pronašao posao u novoj struci!

Nakon dvije godine provedbe, udruga Spiritus Osijek u partnerstvu s udrugom za psihosocijalne potrebe Amadea iz Đakova, te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje završava s provedbom projekta pod nazivom: “Edukacijom i cjeloživotnim učenjem do zapošljavanja marginaliziranih skupina”, a kroz koju su uspjeli osposobiti čak 30 žena putem dodatnih verificiranih i priznatih programa za gerontodomaćice i njegovateljice starijih osoba.

Dugotrajna nezaposlenost postala je ozbiljan problem u Hrvatskoj, a posebice u našoj županiji. Utvrdili smo kako, nažalost, navedeni problem dugotrajne nezaposlenosti pogađa žensku populaciju  te smo  s našim partnerima, udrugom za psihosocijalne potrebe Amadea iz Đakova, te Hrvatskom zavodom za zapošljavanje pokrenuli projekt u kojem smo uspjeli osposobiti čak 30 žena s novim vještinama i znanjima. Sam projekt nije imao za cilj isključivo obrazovanje već smo željeli dati i dodatnu dimenziju osobama koje su doista u nepovoljnom položaju na tržištu rada tako da im osiguramo razvoj mekih vještina pomoću kojih će, uz dodatnu edukaciju i prekvalifikacije biti osnažene i u mogućnosti pronaći samostalno posao, te se tako uklopiti bolje u društvo i zajednicu u kojoj žive. Tako smo kroz projekt dodatno proveli i pet radionica psiho – socijalne podrške, te radionice pisanja životopisa u Europass formatu, pripreme na razgovor za posao, kao i intervju s poslodavcem, objasnila je Ružica Bratić, voditeljica projekta.

No, iako u udruzi Spiritus OS napominju kako su zbog globalne pandemije koronavirusa imali problem s provođenjem grupnih aktivnosti, cijeli je projekt iznjedrio novi pristup edukaciji, koji sada ostaje za stalno korištenje ne samo uključenima u projekt, već i sveukupnoj javnosti. – Kroz provedbu samog projekta najveći problem smo imali s provođenjem grupnih aktivnosti koje su, nažalost, bile narušene zbog globalne pandemije uzrokovane COVID-19 virusom koja nas je sve zatekla, ali unatoč tome, sve projektne aktivnosti i ciljevi su ispunjeni. Kako nam je bilo gotovo nemoguće održavati radionice u obliku kako su idejno bile zamišljenije,  prebacili smo ih u online formu, a kako su pohranjene na našem YouTube kanalu sada su i nakon završetka projekta dostupne za sve, napominje voditeljica Bratić.

Ono što je najbitnije su rezultati samog projekta, oni pokazuju da je dio polaznica s novim znanjima i vještinama još tijekom trajanja projekta  pronašao nove poslove na tržištu rada iako su bile dugotrajno nezaposlene te u iznimno nepovoljnom položaju na tržištu rada.
– Ono što se posebno želi naglasiti je da bez podrške i sjajne suradnje s partnerima, posebice s udrugom za psihosocijalne potrebe Amadea projekt zasigurno ne bi bio toliko uspješan, te smo im i ovim putem zahvalni na sjajnoj suradnji, a nadamo se da ćemo istu ponoviti u budućnosti kroz nove projekte,  ističe Bratić te poziva sve da i u budućnosti prate djelovanje udruge Spiritus OS.

Recimo kako je ovaj projekt  financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u sklopu javnog poziva Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina u iznosu od 1.052.828,80 kuna.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.