Kineski BDP u prva tri tromjesečja narastao za 9,8%

Kinesko gospodarstvo se u prva tri tromjesečja ove godine nastavilo stabilno oporavljati, a glavni pokazatelji su ostali u razumnom rasponu, pokazali su službeni podaci u ponedjeljak.

Kineski bruto domaći proizvod (BDP) je u prva tri tromjesečja na godišnjoj razini narastao za 9,8%, što je prosječan rast za to razdoblje u posljednje dvije godine dovelo do 5,2%, pokazali su podaci Nacionalnog zavoda za statistiku.

U trećem tromjesečju je kineski BDP na godišnjoj razini narastao za 4,9%, što je sporije od 18,3-postonog rasta u prvom tromjesečju i 7,9-postotnog u drugom.

Ostali glavni gospodarski pokazatelji su zabilježili kontinuirana poboljšanja, pri čemu je maloprodaja robe široke potrošnje u prva tri tromjesečja ove godine na godišnjoj razini narasla za 16,4%.

Kineska industrijska proizvodnja s dodanom vrijednošću je u prva tri tromjesečja na godišnjoj razini narasla za 11,8%, dok su ulaganja u osnovna sredstva narasla za 7,3%.

Anketirana stopa urbane nezaposlenosti je u rujnu iznosila 4,9%, za 0,5 postotnih bodova niže nego u istom razdoblju prošle godine, pokazali su podaci Nacionalnog zavoda za statistiku.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.