Kina pozvala Japan da potpuno raskine s militarizmom

Japan bi trebao biti razborit u riječima i postupcima povezanim s povijesnim pitanjima kao što je svetište Yasukuni i potpuno raskinuti s militarizmom, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

Zhao Lijian je navedeno rekao na dnevnoj tiskovnoj konferenciji, odgovarajući na pitanje o ritualnoj žrtvi koju je japanski premijer Fumio Kishida poslao zloglasnom svetištu Yasukuni, koje odaje počast 14 osuđenih japanskih ratnih zločinaca klase A iz Drugoga svjetskog rata, a susjedne ga zemlje smatraju simbolom prošlog japanskog militarizma.

Zhao je rekao kako je nedavan Kishidin potez povezan sa svetištem Yasukuni još jednom odrazio pogrešan stav Japana prema vlastitoj agresorskoj povijesti te je Kina putem diplomatskog kanala uložila službeni prosvjed.

Japan bi se trebao ozbiljno pridržavati svojih izjava i obećanja o suočavanju s agresorskom poviješću i razmišljanju o njoj, biti oprezan u riječima i djelima povezanim s povijesnim pitanjima kao što je svetište Yasukuni, jasno raskinuti s militarizmom i poduzeti konkretne radnje kako bi stekao povjerenje azijskih susjeda i međunarodne zajednice, rekao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.