Sveta i neraskidiva predanost Kine UN-u

Obveza koju je Kina preuzela prema Ujedinjenim narodima je sveta, neraskidiva i u velikoj mjeri u skladu s etosom nacije. Tako Kinezi shvaćaju duh UN-a, koji po svojoj prirodi mora biti altruističan.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je nazvao Kinu svjetskim stupom multilateralizma, što je pohvala koju je Kina opravdala jer preuzima sve veću odgovornost u očuvanju i promicanju mehanizama UN-a.

Kina je u prosincu 2018. postala druga najveća prinosnica redovnom proračunu UN-a, nakon što je Opća skupština UN-a pristala da Kina preuzme 12,01% UN-ovog proračuna za sljedeće tri godine. To ne predstavlja samo povećanje sa 7,92% iz razdoblja 2016.-2018., što je omogućilo da kineski proračunski doprinosi nadmaše japanski, već je i u oštrom kontrastu s kineskim doprinosima neposredno nakon obnove njezinog članstva u UN-u 1971. godine.

Ipak, rast Kine prate alarmantni naslovi na Zapadu koji ga nazivaju prijetnjom globalnoj zajednici. Od američkog embarga na tehnologiju do formiranja saveza kojima je cilj suprotstavljanje Kini, stalan motiv je obuzdavanje kineskog potencijala, opravdano jednostavnim objašnjenjem “ideoloških razlika”. No, kako su mnogi promatrači ustvrdili, kineske namjere se uglavnom pogrešno tumače.

U globalnom angažmanu Kine je središnja nepokolebljiva težnja za multilateralizmom, za koji stručnjaci kažu da je pod stvarnom prijetnjom jer izolacionizam i unilateralizam sve više prožimaju svijet. “Zajednica koja dijeli budućnost za čovječanstvo”, koncept koji kineski predsjednik Xi Jinping stalno naglašava, je podsjetnik da je multilateralizam ispravan put ako želimo postići globalni prosperitet. Kina visoko cijeni UN, kao međunarodno tijelo koje najbolje zastupa kolektivne interesi i njegove različite mehanizme te je stoga nepokolebljiva u promicanju duha UN-a.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.