Danas se u Pekingu održava konferencija povodom 50. godišnjice obnove članstva NR Kine u Ujedinjenim narodima. Kineski predsjednik Xi Jinping je ovom prilikom rekao da će Kina, stojeći na novoj povijesnoj početnoj točki, inzistirati na multilateralizmu i mirnom razvojnom putu reforme i otvaranja te biti graditeljica svjetskog mira i prinosnica globalnom razvoju, kao i zaštitnica međunarodnog poretka.

Ogromne promjene s kakvima se nismo suočili u proteklih stotinu godina se trenutno ubrzavaju. Neprekidno se povećavaju snage mira, razvoja i napretka. Osvrćući se na prošlost i gledajući sadašnjost, učimo iz povijesti. Xi Jinping je rekao kako se trebamo ponašati u skladu s povijesnim trendom te se inzistirati na suradnji i izbjegavati sukobe, provoditi otvaranje i protiviti se zatvaranju te se pridržavati uzajamno korisne suradnje, a protiviti se mentalitetu igre nulte sume. Xi je napomenuo da se trebamo se protiviti hegemoniji i politici moći te jednostranosti i protekcionizmu u bilo kakvom obliku. Kako je rekao, Kina poštuje duh zajedničkih konzultacija, izgradnje i uživanja rezultata te će promicati zajedničke vrijednosti čovječanstva i stvarni multilateralizam, kako bi pridonijela napretka čovječanstva i svrstala se na pravednu stranu povijesti. Kina će neprekidno ulagati napore u ostvarenje dugotrajnog i mirnog svjetskog razvoja te izgradnju zajednice koja dijeli sudbinu.

Xi Jinping je istaknuo da trebamo promicati zajedničke vrijednosti čovječanstva — mir, razvoj, ravnotežu, pravednost, demokraciju i slobodu te zajedničko pružati ideološku podršku izgradnji ljepšeg svijeta. Kako bi smjer razvoja jedne zemlja bio ispravan, treba odgovarati stvarnoj situaciji te zemlje i razvojnim tendencijama našeg doba te unaprjeđivati gospodarski razvoj, društveni napredak, životni standard i društvenu stabilnost, kako bi stekao podršku naroda i doprinio napretku čovječanstva.

Cilj poticanja izgradnje sudbinske zajednice čovječanstva nije zamijeniti jedno uređenje drugim niti jednu civilizaciju drugom, već zajedničko ostvarenje interesa, dijeljenje rezultata, preuzimanje odgovornosti te izgradnja ljepšeg svijeta, bez obzira na razlike u društvenom ređenju, ideologiji, povijesti, kulturi i razvojnima razinama zemalja, istaknuo je Xi Jinping.

Trebamo odlučno podržavati autoritet i status UN-a te zajednički provoditi istinski multilateralizam. Također trebamo štititi i njegovati ovu veliku obitelj, poštujući UN i sve zemlje u svijetu. Ne možemo koristiti samo ono što je u skladu s našim interesima, a odbacivati ono što nije, rekao je Xi Jinping.

Glavni tajnik UN-a António Guterres je na obraćanju istaknuo kako je Kina u 50 godina od obnove članstva u UN-u davala sve važnije doprinose te postala pouzdana partnerica UN-a i središnji oslonac međunarodne suradnje. Zahvalio je Kini na važnoj ulozi u ostvarenju održivih razvojnih ciljeva UN-a za 2023., iskorjenjivanju siromaštva te zelenom i niskougljičnom razvoju. Ujedinjeni narodi žele biti odlučan partner Kine i zajedno graditi pravednu i održivu budućnost.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.