Jesu li mjere donesene prekasno?

Nacionalni stožer je razmatrajući aktualnu epidemiološku situaciju u zemlji i okruženju zaključio kako su u narednom razdoblju ključna tri smjera djelovanja: postići što veću procijepljenost, uvesti ograničenja za okupljanja koja su potencijalni izvori širenja bolesti i treće postići što veću sigurnost prilikom obavljanja djelatnosti koje se neće ograničivati što se može dokazati testiranjem ili COVID potvrdom.

Stožer je donio odluku kojom se ograničavaju okupljanja, a stupa na snagu već sutra.

Zabranjuje se održavanje svih javnih okupljanja u zatvorenim prostorima na kojima je prisutno više od 50 osoba, osim ako se radi o događaju na kojem sudjeluju samo osobe s COVID potvrdom. Za isto suglasnost treba dati Stožer civilne zaštite jedinice lokalne samouprave. Drugo, pooštravaju se dodatno mjere za održavanje svih javnih događanja u zatvorenim prostorima gdje će sudjelovanje s COVID potvrdom biti obvezno korištenje maske i održavanje razmaka, dosad to nije bilo obvezujuće. I dalje vrijedi mjera zabrane održavanja javnih okupljanja na kojem je prisutno više od 100 osoba, osim ako se radi o okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s COVID potvrdom. Iznimno moći će se održati javno okupljanje s više od 100 osoba na otvorenom ako to odobri HZJZ. Sva javna okupljanja moraju završiti do ponoći. Izuzetak su projekcije u kinu, ako su počele do 23 sata, kao i svadbe, koje moraju završiti do 2 sata iza ponoći. Kongresi i konferencije će se moći održavati samo ako svi imaju COVID potvrde. Sportska natjecanja u zatvorenom i na otvorenom će se moći održavati samo ako svi imaju COVID potvrde, te nose medicinske maske za lice u zatvorenom.

COVID potvrde će se uvesti i za državne i javne službe.

U tijeku su pripreme i idućih dana donijet će se nove odluke u kojima će se uvesti obveza posjedovanja COVID potvrda kao uvjet obavljanja djelatnosti, rekao je Božinović, dodavši da će se mjera uvesti za sve državne službenike i namještenike, lokalne, regionalne, područne samouprave, kao i za trgovačka društva kojima je osnivač država ili navedene samouprave. Odluka stupa na snagu od 15. studenog, a potvrde će morati imati i svi koji odlaze u te institucije.
Ovisno o epidemiološkoj situaciji, do 15. studenoga se može uvesti obveza posjedovanja COVID potvrde za ulazak u teretane, fitness centre, kafiće i restorane, sportske dvorane.
Testiranje će se moći obaviti samo u ovlaštenoj ustanovi i laboratoriju, a na zahtjev zaposlenika poslodavci će im refundirati, za sada, trošak testiranja. Trenutno je više od 420 ovlaštenih ustanova za testiranje.

Odluka o obveznim COVID potvrdama odnosi se i na škole.

– Odnosi se na sve državne i javne službe, a to znači i za one koji su zaposleni na sustavu obrazovanja, rekao je Božinović.

–  Ako nisu cijepljeni ili preboljeli, moraju se testirati dvaput tjedno, rekao je Capak.

Zašto se potvrde uvode tek 15. studenoga?

– Potreban je proces prilagodbe na potvrde, trebamo pripremiti teren, organizirati sustav, ne možemo to uvesti preko noći. Ne znamo što će se s brojkama događati. Epidemiološki gledano – imamo veliki bazen osjetljivih osoba i veliki broj izvora zaraze, svi zaraženi su potencijalni prijenosnici. Dolazi nam delta plus soj koji je još zarazniji, ne možemo ništa predvidjeti. Što se tiče kafića, nismo isključili mogućnost potvrda. Pratit ćemo situaciju idućih dana, kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Serološka testiranja

– Serološki testovi smatraju se nepouzdanima za preboljenje ili imunost. Oni govore o trendovima kako se kreće humoralni imunitet, ali imamo i stanični imunitet. Ustanovljavanjem antitijela ne dokazujete preboljenje niti možete znati kad je bilo preboljenje ili kad je bio susret s virusom, to se smatra nepouzdanom metodom, istaknuo je Capak.

O školama

Od ponedjeljka se vraćaju učenici u škole, osim ako neki osnivači procijene da ne bi trebalo.

– Obveza posjedovanja COVID potvrde ne odnosi se na učenike nego za zaposlenike. Pojačat će se obveza nošenja maski, dosad su to bili učenici stariji od 5. razreda, ako se ne može osigurati razmak, sada će morati nositi masku dok traje ovakva situacija. Mlađa djeca će u hodnicima morati nositi maske. Što se tiče roditelja odnosno dovođenja i odvođenja djece, također neće biti obveza posjedovanja potvrde, ali će biti posebne mjere, još ih razmatramo, kazao je Capak.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.