Tri se „neće promijeniti“: Kina ponavlja odlučnost za otvaranje prema svijetu

„Ovo je četvrta godina zaredom da Qualcomm prisustvuje na Sajmu uvoza, čime smo od ‘izlagača’ na Sajma postali ‘ulagač’ koji neprestano povećava ulaganje u Kinu.“ Bio je uzbuđen Meng Pu, predsjednik američkog Qualcomma u Kini kad je riječ o plodovima svoje firme na Sajmu uvoza. Još veća inspiracija bile su mu riječi da se „tri neće promijeniti“ u obraćanju kineskog predsjednik Xija Jinpinga 4. studenog navečer preko video veze na svečanosti otvaranja 4. Kineskog međunarodnog sajma uvoza.

„Odlučnost Kine za povećanje otvaranja neće biti promijenjena, odlučnost za dijeljenje mogućnosti za razvoj sa svijetom neće biti promijenjena, niti neće biti promijenjena odlučnost da promovira svijet prema više otvorenosti, inkluzivnosti, univerzalnih dobrobiti, ravnopravnosti i zadovoljstva svih strana.“ Njegova najava zapravo ispunjava očekivanje međunarodnih poduzeća na Sajmu.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Otvorenost sve više postaje očigledan znak današnje Kine. Posebno zadnjih dva desetljeća nakon učlanjenja u Međunarodnu trgovinsku organizaciju, Kina je sveobuhvatno ispunila svoja obećanja, neprestano povećavajući otvorenost, čime nije samo omogućila vlastiti razvoj, već je i aktivirala svjetsko gospodarstvo. Kako će Kina nastaviti interakciju sa svijetom ubuduće? „Odlučno štitimo pravi multilateralizam“, „odlučno dijelimo mogućnosti na tržištu sa svijetom“, „odlučno promoviramo otvaranje na visokoj razini“, i „odlučno štitimo zajedničke interese svijeta“ – Xi je u obraćanju također otkrio tajnu brzog razvoja Kine proteklih nekoliko desetaka godina, što predstavlja iskustvo za svjetsko gospodarstvo pred raznim izazovima.

Na ovogodišnjem Sajmu, kineska strana je najavila da će nastaviti u velikom razmjeru povećavati otvaranje, uključujući nastavak smanjenja Negativnog popisa za pristup stranih ulaganja, amandman i dopunu „Kataloga potaknutih industrija za strana ulaganja“, objavu Negativnog popisa prekogranične uslužne djelatnosti u demonstrativnoj zoni slobodne trgovine itd.. Pored toga, Kina je obećala da će dubinski sudjelovati u međunarodnoj suradnji oko zelenog razvoja s niskim otpuštanjem ugljika i digitalnog gospodarstva, aktivno pristupiti u „Sveobuhvatni i progresivni sporazum za transpacifičko partnerstvo“(Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership, CPTPP) i „Sporazum o partnerstvu u digitalnom gospodarstvu“(Digital Economy Partnership Agreement, DEPA). Niz mjera za povećanje otvaranja svjedoči kako Kina praktično dijeli korist od razvoja sa svijetom.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Današnja Kina je zemlja s više od 1,4 milijardi stanovnika u kojima je više od njih 400 milijuna sa srednjim prihodima, a svake godine uvozi roba i usluga u vrijednosti oko 2,5 bilijuna dolara. Na Sajmovima uvoza svake godine je „toplije“ nego godine ranije, što svjedoči veliku privlačnost kineskog tržišta prema svjetskim poduzećima.

Ove je godine skoro 3000 poduzeća iz 127 zemalja i regija, sa svih 5 kontinenata, sudjelovalo na Sajmu uvoza. Riječ je o razvijenim i najnerazvijenijim zemljama kao i zemljama u razvoju. Pored toga, među izlagačima je opet bio rekordni broj iz 500 najjačih poduzeća svijeta, a 80% izlagača je već više od jedan put sudjelovalo na Sajmu. Privlačnost Sajma predstavlja i privlačnost kineskog tržišta koje je u stalnom otvaranju.

Trenutno je svijet još uvijek pod udarcem pandemije, i jedva se oporavlja svjetsko gospodarstvo. Kina je izabrala ispravni put za otvaranje, tako da će nastaviti svojim putem, da zajedno sa svijetom svladava nevolje i razvija se. Istovremeno, Kina će pružati i podršku raznim zemljama za razvoj, protiveći se unilateralizmu i protekcionizmu, tako da svijet uživa blagostanje od tog otvaranja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.